Ukrajina ograničava protok ruskog gasa u Evropu?

Evropa bi mogla da dobije više prirodnog gasa ako Kijev pristane da ponovo otvori drugu ulaznu tačku, koja je zatvorena od maja.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.08.2022.

13:23

Ukrajina ograničava protok ruskog gasa u Evropu?
Ilustracija: Shutterstock/Belish

Ruske isporuke prirodnog gasa za EU, koje se pumpaju preko Ukrajine, ograničene su na jednu preostalu ulaznu tačku, dok Kijev odbija da ponovo otvori drugu tranzitnu stanicu, saopštio je energetski gigant Gasprom, piše RT.

"Gasprom isporučuje ruski gas za tranzit kroz Ukrajinu u obimu koji je potvrdila ukrajinska strana preko gasne merne stanice Sudža – 41,7 miliona kubnih metara od 1. avgusta. Zahtev za ponovno otvaranje sistema za merenje gasa Sohranovka je odbijen", rekao je predstavnik Gasproma novinarima.

Ukrajina je početkom maja zatvorila tranzit kroz stanicu Sohranovka, koja upravlja otprilike trećinom ruskog gasa koji teče kroz Ukrajinu u Evropu, navodeći kao razlog "mešanje okupacionih snaga". Kijev je tvrdio da operater tranzita gasa GTSOU nije mogao da kontroliše graničnu kompresorsku stanicu Novopskov u Luganskoj oblasti zbog ruske vojne operacije i smatra da je situacija viša sila (vis maior).

Međutim, Gasprom je tada rekao da ne vidi osnove za zaustavljanje tokova gasa. Kijev je zatražio od ruske firme da prebaci sav tranzit gasa do stanice Sudža u Kurskoj oblasti, što je Gasprom isključio kao tehnički nemoguće.

U međuvremenu, Rusija je takođe bila prinuđena da smanji dotok gasa u Evropu kroz gasovod Severni tok 1, zbog kvarova na turbinama. Gasprom je za problem okrivio nemačku kompaniju Simens, koja je proizvodila i održavala opremu, optužujući je da nije ispunila svoje obaveze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: