Vesti -

Ugroženo više stotina hiljada radnih mesta?

Razvoj veštačke inteligencije mogao bi dovesti do automatizacije brojnih poslova u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Evropi.

Izvor: eKapija / Mina
Podeli
Foto: shutterstock, sdecoret
Foto: shutterstock, sdecoret

To bi moglo da ugrozi stotine hiljada radnih mesta, pokazalo je istraživanje investicione banke Goldman Sachs.

Kako piše Financial Times, investiciona banka saopštila je da bi sistem veštačke inteligencije, kao što je ChatGPT, u budućnosti mogao da kreira sadržaj koji se ne razlikuje od ljudske proizvodnje, što bi moglo da izazove bum produktivnosti koji bi na kraju povećao godišnji bruto domaći proizvod (BDP) 7% u periodu od deset godina, prenosi Klix.ba.

"To bi takođe doprinelo značajnom poremećaju na tržištu rada, izlažući riziku 300 miliona radnika u velikim ekonomijama. Računica pokazuje da je otprilike dve trećine poslova u SAD-u i Evropi izloženo određenom stepenu automatizacije veštačke inteligencije, na osnovu podataka o zadacima koji se obično obavljaju u brojnim zanimanjima", piše londonski list.

U SAD-u veštačka inteligencija bi uticala na 63% radne snage, dok ostalih 30% koji rade fizičke poslove ne bi bilo ugroženo.

O razvoju veštačke inteligencije nedavno je govorio i suosnivač Microsofta, Bil Gejts, koji je skrenuo pažnju na to da će veštačka inteligencija uticati na industriju u narednih deset godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.