Ugroženo više stotina hiljada radnih mesta?

Razvoj veštačke inteligencije mogao bi dovesti do automatizacije brojnih poslova u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Evropi.

Svet

Izvor: eKapija / Mina

Utorak, 28.03.2023.

17:53

Ugroženo više stotina hiljada radnih mesta?
Foto: shutterstock, sdecoret

To bi moglo da ugrozi stotine hiljada radnih mesta, pokazalo je istraživanje investicione banke Goldman Sachs.

Kako piše Financial Times, investiciona banka saopštila je da bi sistem veštačke inteligencije, kao što je ChatGPT, u budućnosti mogao da kreira sadržaj koji se ne razlikuje od ljudske proizvodnje, što bi moglo da izazove bum produktivnosti koji bi na kraju povećao godišnji bruto domaći proizvod (BDP) 7% u periodu od deset godina, prenosi Klix.ba.

"To bi takođe doprinelo značajnom poremećaju na tržištu rada, izlažući riziku 300 miliona radnika u velikim ekonomijama. Računica pokazuje da je otprilike dve trećine poslova u SAD-u i Evropi izloženo određenom stepenu automatizacije veštačke inteligencije, na osnovu podataka o zadacima koji se obično obavljaju u brojnim zanimanjima", piše londonski list.

U SAD-u veštačka inteligencija bi uticala na 63% radne snage, dok ostalih 30% koji rade fizičke poslove ne bi bilo ugroženo.

O razvoju veštačke inteligencije nedavno je govorio i suosnivač Microsofta, Bil Gejts, koji je skrenuo pažnju na to da će veštačka inteligencija uticati na industriju u narednih deset godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

19 h

Podeli: