Vesti -

Turski naftovodi neoštećeni posle zemljotresa

U razornom zemljotresu jutros u Turskoj nije došlo do oštećenja na naftovodu Kerkuk-Džejhan koji transportuje naftu iz Iraka u Tursku.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA/SIMELA PANTZARTZI
Ilustracija: EPA/SIMELA PANTZARTZI

Nije došlo do oštećenja ni na naftovodu Baku-Tbilisi-Džejhan na kojem svi cevovodi neometano funkcionišu, izjavio je jedan turski zvaničnik.

Međutim, operacije su suspendovane na naftnom terminalu Ceihan na jugu Turske, saopštila je agencija za transport nafte Tribeka, navodeći da je u toku hitan sastanak posvećen problemu na tom terminalu u istočnom Mediteranu, udaljenom oko 155 kilometara od epicentra potresa, prenosi Rojters.

Zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale pogodio je rano jutros južnu Tursku i severozapad Sirije i odneo više od 500 ljudskih života.

Povređene su stotine ljudi, a veliki broj stambenih objekata je u ruševinama zbog čega su mnogi građani ostali na ulici izloženi izuzetno niskim, zimskim temperaturama.

Ranije danas, državni operater gasovoda BOTAS saopštio je da je zbog oštećenja na cevovodima zaustavljen protok prirodnog gasa u provincijama Gaziantep, Hatai i Kahramanmaras, ali i u nekim drugim okruzima u Turskoj.

Rosatom: Nuklearna elektrana u izgradnji Akuju nije oštećena

Turska nuklearna elektrana Akuju, koja je trenutno u izgradnji, nije oštećena u razornom zemljotresu koji je danas pogodio centralnu Tursku i severozapad Sirije, izjavila je Anastasia Zoteva iz ruske kompanije Rosatom koja gradi elektranu.

"Ovde su se osetili potresi jačine oko tri stepena... ali naši stručnjaci nisu otkrili oštećenja na zgradi konstrukcije, dizalicama i opremi", rekla je Zoteva, preneo je Rojters.

Prema njenim rečima, sprovode se opsežne dijagnostičke mere radi obezbeđivanja nastavka bezbednih operacija izgradnje i ugradnje, javila je agencija RIA Novosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.