Turska: Ciklus zaustavljen

Turska centralna banka je zaustavila ciklus povećanja kamatnih stopa.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 22.02.2024.

14:45

Turska: Ciklus zaustavljen
Ilustracija: Shutterstock/Dirtymono

Centralna banka Turske (TCMB) objavila je danas da je odlučila da zadrži referentnu kamatnu stopu na 45 odsto.

Banka je prethodno počev od juna 2023. godine podizala referentnu kamatnu stopu osam puta zaredom za ukupno 3.650 baznih poena.

"Osnovni trend mesečne inflacije je u januaru porastao u skladu sa projekcijama, a ukupna inflacija je porasla zbog specifičnih mesečnih i vremenski zavisnih prilagođavanja cena i plata", navodi se na veb stranici TCMB.

Nedavno obavljeni indikatori ukazuju na to da domaća tražnja u Turskoj nastavlja da pada, ali inflatorni pritisci su i dalje prisutni zbog inflacije u sektoru usluga, rasta cena hrane i geopolitičkih rizika.

Centralna banka Turske je najavila da će referentna kamatna stopa ostati na trenutnom nivou sve dok ne dođe do značajnog i trajnog pada osnovnog trenda mesečne inflacije.

Monetarna politika će biti pooštrena ako se značajno pogoršaju izgledi za inflaciju.

Odbor za monetarnu politiku TCMB će i dalje pažljivo pratiti indikatore inflacije i odlučno koristiti sve instrumente koji su mu na raspolaganju da bi postigao svoj glavni cilj, a to je stabilnost cena, zaključuje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: