Biz - B92.net

Trgovanje ruskim obveznicama ponovo dozvoljeno

Nekoliko velikih evropskih banaka odlučilo je da sledi primer Vol strita dozvoljavajući klijentima da ponovo trguju ruskim državnim dužničkim hartijama.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/DK_2020
Ilustracija: Shutterstock/DK_2020

To je objavio Fajnenšel tajms (FT), pozivajući se na obaveštene izvore.

Švajcarska UBS, britanska Barkliz i nemačka Dojče banka ponovo dozvoljavaju klijentima da prodaju ruske obveznice koje poseduju, nakon sličnih poteza američkih banaka "J. P. Morgan", Banka Amerike, Džefriz i Sitigrup, navodi se u tekstu.

Druge evropske banke, uključujući Kredi Svis i HSBC, za sada se uzdržavaju od ponovnog ulaska na rusko tržište duga zbog niskog praga tolerancije na rizik, rekli su sagovornici FT-a upoznati s njihovim aktivnostima.

Prema izvorima londonskog poslovnog dnevnika, odluke o ponovnom pokretanju trgovine ruskim obveznicama nisu motivisane nastojanjem da se profitira od ponovnog otvaranja ovog tržišta, već namerom da se omogući klijentima da smanje svoju izloženost, u skladu sa pravilima o sankcijama, prenosi Raša tudej.

Ministarstvo finansija SAD je u julu objavilo smernice koje omogućavaju američkim bankama da olakšaju kliring i obavljanje transakcija s ruskim hartijama od vrednosti ako to pomaže američkim imaocima ruskih obveznica da ih postepeno otuđuju.

Pre toga većina američkih i evropskih banaka prestala je da radi s ruskim hartijama od vrednosti nakon što su vlasti uvele zabranu transakcija s ruskom imovinom u sklopu ekonomskih sankcija prema Moskvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.