Vesti -

Švedska ekonomija neočekivano pada?

Švedska ekonomija neočekivano je oslabila u četvrtom kvartalu 2022. godine, a podaci iz decembra bili su za 0,5 odsto lošiji nego u novembru.

Izvor: Biznis.rs
Podeli
Foto: shutterstock, Maximilian Martin
Foto: shutterstock, Maximilian Martin

BDP Švedske opao je za 0,6 odsto u odnosu na treći kvartal, odnosno za 1,8 procenta u odnosu na poslednji kvartal 2021. godine.

Za celu 2022. godinu privreda je porasla za 2,4 odsto, prema preliminarnim podacima koje je u ponedeljak objavio tamošnji Zavod za statistiku. Ekonomija se dobro držala tokom većeg dela prošle godine, ali je ipak došlo do njenog usporavanja usled krize troškova života i porasta kamatnih stopa, prenosi Reuters.

Ministarstvo finansija upozorilo je prošle nedelje da bi zima mogla da bude duža i hladnija nego što se pretpostavljalo. Vlada očekuje da će se privreda ove godine smanjiti za 0,7 odsto, dok bankarska grupa Nordea predviđa pad BDP-a za oko dva odsto, kao rezultat daljeg povećanja kamatnih stopa i efekta pada cena kuća na potrošnju i investicije.

Iako pojedini švedski bankaraski stručnjaci savetuju centralnoj banci da dobro promisli o povećanju kamatnih stopa, inflacija je i dalje previsoka. Zbog toga se očekuje da će Riksbank podići kamatne stope za 50 baznih poena u februaru i za još 25 poena u aprilu.

Očekuje se da će švedska privreda ući u recesiju ove godine, jer veće zaduživanje i rast troškova života opterećuju potrošnju. Tržište nekretnina u zemlji je u veoma lošem stanju, a potražnja za novim stanovima značajno je smanjena, preneo je Bloomberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.