Vesti -

Šveđani izgubili milijarde: "Investicije u američke banke veliki promašaj"

Najveći penzijski fond u Švedskoj, Alekta, izgubio je dve milijarde dolara zbog propasti američkih banaka.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/bht2000
Ilustracija: Shutterstock/bht2000

Izvršni direktor fonda Magnus Biling je izjavio da je obim gubitaka postao očigledniji otkako je ta privatna penziona grupa prodala ceo svoj udeo u Prvoj republičkoj banci, uz gubitak od 7,5 milijardi kruna (728 miliona dolara).

On je rekao da su investicije u američke banke "veliki promašaj", objavio je Blumberg.

Kako je navedeno, Alekta se suočava sa gubicima od skoro dve milijarde dolara usled neuspešne investicione strategije, koja ga je učinila jednim od najvećih akcionara u dve propale američke banke i još jedne koja je upletena u tekuću bankarsku krizu.

Takođe, to doprinosi očekivanim gubicima od 8,9 milijardi kruna i 3,2 milijarde kruna u banci Silicijumske doline i Signačur banci.

"Neizvesnost oko budućnosti Prve republčke banke bila je prevelika, a delom zbog činjenice da je kreditor degradiran na status 'smeća' (junk)", rekao je Biling.

Kako je navedeno, Alekta je dovoljno velika da prebrodi gubitke koji neće uticati na 2,6 miliona Šveđana čija je privatna ušteđevina uložena u fond.

Ipak, vest je izazvala negodovanje javnosti u Švedskoj, a posebno zato što je Alekta nedavno napustila udele u dva lokalna zajmodavca – Svenska handelsbanken AB i Svedbank AB, i odabrao da investira u američke banke.

SVB je prvenstveno služio startap zajednici, dok je Signačur ciljao kripto zajednicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.