Srpski specijalitet uskoro i u japanskim prodavnicama

U japanskim samoposlugama i drugim prodavnicama hrane od 3. decembra pojaviće se u prodaji gotovo jelo srpska mućkalica.

Svet

Izvor: Japanorama, eKapija

Nedelja, 28.11.2021.

11:09

Srpski specijalitet uskoro i u japanskim prodavnicama
Ilustracija: Nina Alizada/Shutterstock

Ovo je prvi put da se jedno srpsko nacionalno jelo prodaje na odeljenjima gotove hrane u Japanu, piše Japanorama.

Srpsku mućkalicu u instant obliku osmislila je grupa od četiri japanska državljanina, koji vole Srbiju, njenu istoriju i kulturu, a našu zemlju promovišu preko projekta My Serbia. Autor i pokretač projekta je Akiko Koga, umetnica-fotograf, koja je više puta boravila u našoj zemlji. Ona je Srbiju redovno promovisala na veoma ukusno osmišljenim izložbama sopstvenih fotografija, ali i tekstova i predmeta koji govore o srpskoj kulturi.

Mućkalicu je proizvela kompanija Macubara fuds (Matsubara Foods) iz grada Fukuoka, okrug Higaši. Ukusno upakovana u veoma lepo dizajnirano pakovanje, na kome je pored japanskog teksta naziv jela ispisan ćirilicom i latinicom, mućkalica je za sada u pakovanju za jednu osobu (180 gr), a na pakovanju je napisano da se ovo jelo "od paprika sa svinjskim mesom" promoviše u čast 140-godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Japana i Srbije.

Ova godišnjica nizom događaja biće obeležena 2022. godine, u čast razmene zvaničnih pisama japanskog cara Mucuhitoa (posmrtno Meiđi) i srpskog kralja Milana Obrenovića.

U okolnostima pandemije virusa kovid 19, kada japanski građani ne mogu da dolaze u posete Srbiji, grupaMy Serbia i Matsubara Foods želeli su da japanskim građanima omoguće da probaju tradicionalno srpsko jelo, koje je u vrhu popularnosti među japanskim turistima kada dolaze u Srbiju. U saopštenju povodom početka prodaje srpske mućkalice u Japanu autori projekta izražavaju nadu da će ovaj njihov potez još više učvrstiti prijateljske odnose Japana i Srbije, prenosi eKapija.

Ostali članovi okupljeni oko projekta My Serbia su Ćihaja Ojaizu, Tijana Nagato i Tijana Kavašima.

Ćihaja Ojaizu je studirao u Beogradu, a nedavno se sa porodicom iz Tokija preselio u Srbiju. On ima YouTube kanal, na kome govori o lepotama prirode u Srbiji i predstavlja Srbe Japancima.

Tijana Nagato je rođena u Beogradu, živi u Japanu 20 godina i na svom YouTube kanalu govori o srpskoj hrani.

Tijana Kavašima živi u Tokiju, gde je na nedavnim Olimpijskim igrama došla u centar pažnje japanske i svetske javnosti, kada je u odsudnom trenutku pomogla sportisti sa Jamajke da stigne na vreme na borilište i osvoji medalju. Tijanin otac je Srbin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: