Vesti -

"Srbija bi mogla da postane evropski Šenžen"

Šenžen -- Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović poručio je da Srbija, zahvaljujući svom inženjerskom kadru, ima potencijal da postane evropski Šenžen.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, Wavebreakmedia
Foto: Depositphotos, Wavebreakmedia

"Prema oceni kineskog Forbsa, Šenžen je prvi na listi najinovativnijih gradova Kine. Od 500 najbogatijih kompanija na svetu, čak 300 ima svoju proizvodnju u ovom gradu. Zato Šenžen nazivaju i kineskom Silicijumskom dolinom", rekao je Popović na Sajmu visoke tehnologije održanom u tom gradu.

On je ukazao da Srbija razvija takve uslove poslovanja da bi u budućnosti mogla da postane evropski Šenžen u okviru inicijative "Pojas i put".

"Najvažniji resurs koji Srbija ima su njeni inženjeri i IT stručnjaci. Prema istraživanju američkog Startap Džinoma, najrelevantnije svetske organizacije za istraživanje startap ekosistema, srpski inženjerski kadar svrstan je među pet najboljih u svetu. Srbija je uz London, Barselonu, Helsinki i Tel Aviv, jedan od najperspektivnijih ekosistema u Evropi kada su u pitanju razvoj blokčejn tehnologija i industrija video igara", izjavio je Popović.

Obraćajući se na najvećem i najuticajnijem naučno-tehnološkom Sajmu u Kini, Popović je istakao da u Srbiji posluju neke od najvećih svetskih IT i tehnoloških kompanija.

"Kompanija Majkrosoft ima samo dva razvojna centra u Evropi. Jedan od njih je smešten u Beogradu i on je po broju zaposlenih inženjera četvrti po veličini u svetu", kaže Popović i dodaje da su ovakvi primeri dobar signal i za ostale investitore da dođu u našu zemlju i da razvijaju nove tehnologije, oslanjajući se na znanje srpskih inženjera. U godini kada se obeležava 70. godišnjica od osnivanja Narodne Republike Kine, Srbija i Kina, oslanjajući se na svoje čelično prijateljstvo, grade zajedničku inovacionu budućnost", istakao je Popović.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj ukazao je na značaj realizacije projekta srpsko-kineskog industrijskog parka.

"Industrijski park u Beogradu, koji zajednički grade Srbija i Kina, biće najmoderniji tehnološki park u južnoj Evropi", rekao je Popović i dodao da će ovaj projekat biti mesto susreta velikog broja visokotehnoloških kompanija, startapa, istraživača, kao i univerzitetske zajednice iz Srbije, Kine i cele Evrope.

Popović je rekao da će Srbija i Kina nastaviti da intenzivno rade na izgradnji zajedničkih inovacionih politika koje treba da obezbede rast ekonomije i blagostanja građana dve zemlje.

"Posebno nas interesuju strategije saradnje u oblasti robotike, veštačke inteligencije, blokčejna, big dejta analize i pametnih gradova", zaključio je Popović.

Na Sajmu visoke tehnologije u Kini učestvuje više od 3.000 izlagača iz više od 50 zemalja, uz preko 50.000 posetilaca, a prvi put je održan 1999. godine.

Od tada, svake godine realizuje se u Šenženu, pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, Ministarstva nauke i tehnologije, Ministarstva industrije i informacionih tehnologija, Nacionalne Komisije za razvoj i reforme, kao i Vlade Šenžena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.