Soros: Ovo je hladni rat koji će da se užari

Američki milijarder Džordž Soros upozorio je da su SAD i Kina, dve najveće svetske ekonomije, zarobljene u "hladnom ratu koji bi uskoro mogao da se užari".

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 26.01.2019.

09:29

Soros: Ovo je hladni rat koji će da se užari
(Foto: Getty images)

Soros, kao veliki donator Demokratske stranke u SAD i kritičar Trampa, govorio je na jednoj privatnoj večeri na Svetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu, prenosi CBNC.

Njegov komentar dolazi u trenutku kada su investitori sve zabrinutiji zbog ozbiljne ekonomske krize, dok trgovinski rat na relaciji SAD-Kina koji se odužio nanosi sve veću štetu poslovnom i potrošačkom raspoloženju, primećuje ta TV mreža.

Pozivajući se na odluku američkog predsednika Donalda Trampa s kraja 2017. godine, da Kinu označi kao "strateškog" konkurenta, Soroa je rekao da je takav pristup "previše pojednostavljen".

"Efikasna politika prema Kini ne može se svesti na jedan slogan. Ona mora biti mnogo sofisticiranija, detaljnija i praktičnija, i mora uključivati američki ekonomski odgovor na inicijativu ''Pojas i put''", rekao je on.

"Realno mi smo u hladnom ratu koji preti da se preraste u jedan užareni rat. Nažalost, izgleda da predsednik Tramp sledi drugačiji kurs: da napravi ustupke Kini i proglasi pobedu, dok istovremeno obnavlja napade na saveznike SAD. To bi moglo da potkopa cilj američke politike da se ograniče kineske zloupotrebe i ekscesi", naveo je Soroš.

Vašington i Peking su već mesecima u trgovinskom sporu, a očekivalo se da će januarski skup svetskih lidera u snežnom Davosu izroditi platformu za dalje trgovinske pregovore dve strane.

Međutim, Bela kuća je iznenada otkazala dolazak svoje delegacije na forum, navodeći kao razlog finansijsku blokadu.

Sledeći krug pregovora zakazan je za kraj ovog meseca, kada kineski vicepemijer LJu He putuje u Vašington.

Mađarsko-američki biznismen je, na istom događaju, opisao kineskog predsednik Si Ðinpinga kao "najopasnijeg protivnika onima koji veruju u otvorena društva", dodaje CNBC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

18 h

Podeli: