"Severni tok 2 je mrtav"

Projekat Severni tok 2 je nakon početka ruske specijalne operacije u Ukrajini faktički mrtav, izjavila je portparolka nemačkog Ministarstva Anike Ajhorn.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 11.05.2022.

15:10

Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

"Prošle nedelje smo prilagodili isporuke iz Norveške i Holandije. Možemo da ih povećamo u dogovoru sa tim partnerima. 'Severni tok' je zaista mrtav", odgovorila je ona na pitanje novinara da li je moguće aktivirati gasovod za kompenzaciju deo prekinutih isporuka preko teritorije Ukrajine, prenosi Sputnjik.

Ministarka je istakla da je snabdevanje Nemačke gasom stabilno.

"Skladišta gasa se stalno pune. Trenutno je popunjeno 38,6 odsto. Ovde vidimo dalji rast", dodala je Ajhornova.

Istovremeno, navela je da je količina gasa koji stiže u Nemačku preko Ukrajine smanjena za skoro 25 odsto za dan.

"Naftogas Ukrajine" saopštio je u utorak da više nije odgovoran za transport gasa na teritorijama koje nisu pod kontrolom Kijeva, nazvavši to "višom silom". A "Operator GTS Ukrajine" je najavio od 11. maja prekidanje tranzita preko čvorišta "Sohranovka" i kompresorske stanice "Novopskov", koje su pod kontrolom ruskih snaga (na teritoriji LNR), navodno zbog više sile.

Takođe je istaknuto da skoro trećina tranzita gasa iz Rusije u Evropu (do 32,6 miliona kubnih metara dnevno) prolazi kroz "Novopskov".

Pročitajte još:

Narudžbine pale na nulu

Bugarska će od juna dobijati tečni prirodni gas iz SAD

"Preti nam najveća kriza od Drugog svetskog rata, milioni će umirati od gladi"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: