Vesti -

SAD upozorile Tursku

SAD su upozorile Tursku na izvoz hemikalija, mikročipova i drugih proizvoda u Rusiju koji se mogu koristiti za rat u Ukrajini, izjavio je američki zvaničnik.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/gioiak2
Ilustracija: Depositphotos/gioiak2

Brajan Nelson, visoki zvaničnik Ministarstva finansija SAD za sankcije, posetio je zvaničnike turske vlade i privatnog sektora u četvrtak i petak kako bi pozvao na veću saradnju u ometanju protoka takve robe, preneo je Rojters.

Na sastancima u Ankari i Istanbulu, Nelson i delegacija su istakli da desetine miliona dolara izvoza u Rusiju izazivaju zabrinutost, rekao je zvaničnik, zahtevajući da ne bude imenovan.

"Nema nikakvog iznenađenja... da Rusija aktivno pokušava da iskoristi istorijske ekonomske veze sa Turskom", rekao je zvaničnik.

On je kazao da je pitanje kakav će biti odgovor Turske. Turska, članica NATO, protivi se sveobuhvatnim sankcijama Rusiji u principu, ali kaže da neće biti zaobiđene u Turskoj, pozivajući Zapad da pruži bilo kakve dokaze.

SAD su proteklih dana upozorile Tursku, tražeći da u Rusiju ne izvozi hemikalije, mikročipove i drugu robu koja bi mogla da bude iskorišćena za ratne napore Moskve u Ukrajini, napomenuvši da bi turske firme ili banke koje krše sankcije mogle da budu kažnjene.

U obraćanju turskim bankarima, Nelson je naglasio da dugogodišnji rast izvoza turske robe u Rusiju predstavlja rizik za reputaciju entiteta u Turskoj i pomenuo i mogućnost sankcija i gubitka pristupa tržištima zemalja G7.

Na sastancima u Ankari i Istanbulu, Nelson i njegova delegacija su istakli da desetine miliona dolara izvoza u Rusiju izazivaju zabrinutost, rekao je visoki zvaničnik SAD, zahtevajući da ne bude imenovan. Turska, članica NATO, protivi se sveobuhvatnim sankcijama Rusiji, ali tvrdi da sankcije nisu i neće biti zaobilažene u Turskoj.

Ankara istovremeno traži od Zapada da pruži bilo kakve dokaze o kršenju sankcija Rusiji od strane Turske.

Zapadne zemlje primenile su izvoznu kontrolu i sankcije nakon napada Moskve na Ukrajinu koji je počeo pre skoro godinu dana.

Ipak, kanali snabdevanja su ostali otvoreni iz Hongkonga, Turske i drugih trgovinskih centara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.