Vesti -

Rusima sve bolje od "toksičnih" dolara i evra: Mogu dirhami, mogu rupije, može i kripto...

Poravnanja u rubljama i juanima su najperspektivniji modeli spoljnih obračuna Rusije u doglednoj budućnosti.

Izvor: Tanjug
Podeli
Shutterstock/metamorworks
Shutterstock/metamorworks

Stručnjaci Instituta za istraživanje i ekspertizu - VEB napominju da je glavni rizik obračuna u rubljama pretnja sekundarnim sankcijama za zemlje koje trguju sa Rusijom, a proširenje upotrebe juana preti da poveća zavisnost Rusije od Kine.

VEB je predložio i druge alternative plaćanju u dolarima i evrima, koje je RBK nazvao "toksičnim za Rusiju".

Jedna od njih je plaćanje u drugim nacionalnim valutama, posebno u dirhamima Ujedinjenih Arapskih Emirata i indijskim rupijama, navodi se na sajtu RBK.

Prema ekonomistima, prednost dirhama je fiksni kurs sa čvrstim vezivanjem za američki dolar. Poravnanja u rupijama mogu biti olakšana prisustvom filijala ruskih banaka u Indiji i saradnjom nacionalnih platnih sistema Moskve i Nju Delhija.

Druga mogućnost je stvaranje jedinstvenog "klirinškog centra" saveza država prijateljskih Rusiji, a centralne banke zemalja učesnica bi odredile kurseve prema glavnoj „klirinškoj valuti“ u kojoj će biti moguće izvršiti obračune.

Dalje opcije su obračuni u odnosu na zlato, korišćenje kriptovaluta i tokena ili stvaranje digitalne "zlatne rublje".

Prema mišljenju eksperata, Rusija bi mogla da izda digitalni instrument plaćanja - digitalnu rublju - koja bi bila podržana zlatom iz međunarodnih rezervi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.