Vesti -

Rusija odlučila: Odlazite? E pa, sad za to morate "dobrovoljno" da platite

Strani investitori iz "neprijateljskih" zemalja koji prodaju imovinu u Rusiji biće u obavezi da doniraju najmanje 10 odsto prodajne cene u ruski budžet.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: HANK50 / Shutterstock.com
Foto: HANK50 / Shutterstock.com

Firme koje odlaze već su prinuđene da prodaju svoja poslovanja u Rusiji uz ogromne popuste, pri čemu se nekoliko prodaje po nominalnoj naknadi, a mnoga imaju velike otpise, iako su neke dodale klauzule o otkupu koje bi im jednog dana mogle dozvoliti da se vrate, prenosi Rojters.

Prema belešci objavljenoj na veb stranici Ministarstva finansija, vladina komisija koja prati strane investicije ažurirala je zahteve za prodaju imovine u koje su uključeni stranci iz zemalja koje su uvele sankcije Rusiji, koje Moskva naziva "neprijateljskim".

Presuda je uključivala "obavezu da se u savezni budžet uplati dobrovoljni novčani doprinos u iznosu od najmanje 10% od polovine tržišne vrednosti relevantne imovine, kako je navedeno u izveštaju o proceni imovine".

Mere uvedene krajem decembra predviđale su da je prodaja imovine dozvoljena samo pod uslovom da se kupcu da popust od 50% nakon nezavisne procene.

Prodavcima je ranije bilo dozvoljeno da biraju između plaćanja 10% ukupne vrednosti transakcije u ruski savezni budžet odmah ili plaćanja u ratama tokom jedne do dve godine. Taj izbor je sada povučen.

Predlog zakona koji bi omogućio vlastima da zaplene zapadnu imovinu nije prošao u parlamentu prošlog leta.

Ali dekretom koji je 5. avgusta potpisao predsednik Vladimir Putin zabranio je investitorima iz "neprijateljskih" zemalja da prodaju udele u najznačajnijim investicijama – ključnim energetskim projektima i bankama – osim ako Putin ne izda izuzeće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.