Prvo ruski gas, sada Kina? "Tu grešku ne smemo da ponovimo"

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova predložilo je oštrije propise za kompanije izložene Kini.

Svet

Izvor: Index

Utorak, 22.11.2022.

14:02

Prvo ruski gas, sada Kina?
Ilustracija: Shutterstock/crystal51

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova predložilo je oštrije propise za kompanije izložene Kini i ograničene garancije za investicije kako bi se smanjila zavisnost od izvoza, navodi se u poverljivom nacrtu dokumenta u koji je Rojters imao uvid, prenosi Indeks.

Ministarstvo spoljnih poslova, na čijem je čelu Analena Berbok iz Partije zelenih, predložilo je te mere kao deo nove poslovne strategije prema Kini, koju je izradila vlada kancelara Olafa Šolca kako bi se smanjila zavisnost privrede od azijske ekonomske supersile.

"Cilj je da se instrumentima tržišne ekonomije promeni struktura podsticaja za nemačke kompanije kako bi smanjenje zavisnosti od izvoza postalo atraktivnije“, navodi se u dokumentu u kome se izdvaja hemijska i automobilska industrija.

"Talas kineskih ulaganja u proteklim godinama izazvao je zabrinutost u Evropi"

Portparol Ministarstva spoljnih poslova odbio je da komentariše nacrt dokumenta. Kina je najveći trgovinski partner Nemačke od 2016. godine, a njen snažan rast u poslednje dve decenije išao je ruku pod ruku sa snažnom potražnjom za nemačkim automobilima i mašinama.

Ali talas kineskih investicija poslednjih godina izazvao je zabrinutost u Evropi i brojne vlade su odlučile da pomno ispitaju kineska preuzimanja domaćih kompanija, plašeći se pre svega transfera tehnologije.

Tako je kineski Huawei isključen iz izgradnje mobilnih mreža nove generacije u mnogim evropskim zemljama, a vlada u Nemačkoj je nedavno intervenisala u kineskoj kupovini akcija lučkog terminala u Hamburgu kako bi blokirala uticaj COSCO-a na poslovne odluke.

U međuvremenu, Berlin je signalizirao da namerava da ograniči poslovanje domaćih kompanija u Kini, a Ministarstvo spoljnih poslova u dokumentu povlači paralele sa zavisnošću Nemačke od ruskog gasa.

"Ne smemo da ponovimo tu grešku. To je odgovornost političara i kompanija", navodi se u dokumentu. Ministarstvo spoljnih poslova želi strožije propise za kompanije koje deluju u Kini kako bi uzeli u obzir geopolitičke rizike.

Ministarstvo predlaže i strožije propise o garancijama za kredite izvoznicima

"Cilj nam je da obavežemo kompanije koje su posebno izložene Kini da navedu i sumiraju relevantne događaje i brojke vezane za Kinu, na primer u obliku posebne obaveze izveštavanja, na osnovu postojećih zahteva za otkrivanje podataka“, navodi se u dokumentu.

"Na osnovu ovoga procenićemo da li ove kompanije treba redovno da proveravaju otpornost na nepovoljne scenarije kako bi se blagovremeno identifikovali rizici specifični za Kinu i preduzele korektivne mere".

Investicione garancije biće podvrgnute strožem nadzoru kako bi se uzeli u obzir uticaj na životnu sredinu i poštovanje radnih i društvenih standarda, i izbegao prisilni rad u lancu snabdevanja, navodi se u dokumentu. Iznos tih garancija trebao bi biti ograničen na tri milijarde evra po kompaniji i zemlji odredišta kako bi se izbeglo gomilanje rizika, dodaje se.

Ministarstvo spoljnih poslova predlaže i strožije propise o garancijama za kredite izvoznicima kako bi se izbegao neželjeni transfer tehnologije, posebno one koja se može koristiti u vojne i civilne svrhe, odnosno za nadzor i represiju, navodi se u dokumentu.

Nacrt još treba da se odobri

Komentarišući nacrt dokumenta kinesko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je za Rojters nadu da će Nemačka razvijati odnose "objektivno i racionalno" i usvojiti politiku koja će biti korisna za obe zemlje.

Nacrt dokumenta moraju još da odobre druga ministarstva u vladi, a konačna odluka o strategiji prema Kini očekuje se početkom iduće godine, napominje Rojters. Nova strategija, koju snažno guraju Zeleni u koalicijskoj vladi na čelu s kancelarom iz redova socijaldemokrata Olafom Šolcom, označava odstupanje od politike Berlina pod bivšom konzervativnom kancelarkom Angelom Merkel, podseća agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: