Prvo javno pominjanje problema sa avio-delovima u Rusiji: MS-21 na putu potpune "rusifikacije“

Pojavio se prvi praktični dokaz negativnog uticaja sankcija Zapada na vazduhoplovnu industriju Rusije, piše Tangosiks.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.04.2022.

11:45

Prvo javno pominjanje problema sa avio-delovima u Rusiji: MS-21 na putu potpune
Ilustracija: Depositphotos/aapsky

Naime, ruska avio-kompanija IrAero upozorila je državu da uskoro neće moći da koristi Superjet 100 zbog udela inostranih proizvođača u kompentama njegovih motora.

Kako je prvi javio ruski medij RBC, direktor avio-kompanije IrAero Jurij Lapin upozorio je guvernera irkutskog regiona (rodnog mesta SSJ-a) da zbog zapadnih sankcija uskoro više neće moći da obezbede adekvatno održavanje i tehničku pouzdanost SSJ-a 100, pre svega njegovih motora.

RBC takođe navodi da je video dokaze iz izvora bliskih nekoliko avio-kompanija koje koriste ovaj tip letelice koji su potvrdili da će imati problem sa njenom eksploatacijom.

Problem, kako se može zaključiti iz izveštavanja RBC-a, za SSJ operatere je dvostruk. Budući da je proizvođač motora ove letelice francusko-ruski konzorcijum, tehnički je došlo do problema sa motorima koji su već na održavanju. Pogonskim grupama koje se nalaze u Rusiji zabranjena je zamena komponenti sa onim proizvedenim u Francuskoj. Drugi deo problema je verovatno u regulatornom delu koji je baziran na Zapadnih standardima. Rešenje "papirnog“ dela problema koji predlažu baš iz IrAera je da UAC preuzme regulatornu odgovornost za buduće održavanje PowerJet pogonskih grupa (saradnja francuskog Safrana i ruskog Saturna).

Dok ne poleti prvi Superjet sa kompletno ruskim motorom, što je direktor UAC-a najavio za prvi kvartal sledeće godine, najmoderniji ruski putnički avion trenutno u upotrebi svakako će imati više problema nego Boingova i Erbasova flota u Rusiji. Očekuje se da će ova zemlja svakako naći način kako da uvozi rezervne delove za letelice dva dominantna proizvođača putničkih aviona preko trećih zemalja i posrednika.

MS-21 na putu potpune "rusifikacije“

Sa druge strane, UAC i dalje nastavlja da pronalazi rešenja, kako za SSJ, tako i za svoj najnoviji proizvod kojim planira da dopuni Erbasov i Boingov duopol – putnički avion MS-21.

Sada je kompanija poslala saopštenje medijima u kojem se prvi put eksplicitno govori o zapadnim sankcijama i njihovoj nameri da MS-21 i SSJ budu dugoročna rešenja za zamenu ruske flote putničkih aviona zapadnog porekla, prenosi portal.

"UAC planira da proizvede 36 MS-21 aviona do 2025. godine od koje potom planira da serijski proizvodi 72 aviona godišnje. Potražnja za MS-21 i SSJ 100 kao zamenama za ekvivalentne letelice je porasla nakon sankcija koje su uvedene od strane Sjedinjenih Američkih Država i Evropske Unije. – kazao je direktor UAC-a Jurij Slisar.

Kompanija je saopštila da je u okviru ovog cilja Rostek uspeo da razvije "opremu za komunikacije“ za MS-21 u kratkotalasnom i dugotalasnom radio spektru. Očekuju da će 20 radio-stanica biti isporučeno do kraja ove godine i da će sertifikacija interkoma u MS-21 letelicama domaće proizvodnje biti gotova do septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

10 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: