Svet

Četvrtak, 22.02.2024.

10:13

Prvi put poleteli. Preplaviće nebo Evrope? VIDEO

Jedna firma u Lidenšajdu, u pokrajini Severna Rajna – Vestfalija, u sredu je prva u Nemačkoj pokrenula dostavu paketa dronovima.

Izvor: DPA

Prvi put poleteli. Preplaviće nebo Evrope? VIDEO
Ilustracija: EPA-EFE/ABIR SULTAN

To su "linijski letovi za brzu i ekološki prihvatljivu svakodnevnu logistiku iz vazduha", naveli su zajednički proizvođač dronova Third Element Aviation (3EA) iz Bilefelda, Grupa Keršulte iz Ludenšajda i programer HHLA Skaj (Sky), prenosi DPA.

Dron auriol može da isporuči do 80 paketa dnevno, leteći iznad saobraćajne gužve. 3EA planira širenje proizvodnje, a operater proširenje zone koju pokriva, potencijalno na celu Nemačku i Evropu.

Tri firme su naglasile da dronovi ne zahtevaju samo svog pilota, jer će oni iz kontrolnog istovremeno nadgledati 10–12 letelica i intervenisati samo prema potrebi.

Auriol ima hvataljke za preuzimanje paketa do 6,5 kilograma i dostavu s milimetarskom preciznošću. Dron može da leti do 45 minuta brzinom do 65 kilometara na sat.

Savezna vazduhoplovna uprava operaciju je dozvolila posle dve i po godine probnih letova. Operateri su inicijalno fokusirani na industrijski sektor.

Auriol, zbog bezbednosti, za zaštitu uređaja i tereta ima padobran.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: