Biz - B92.net

Prevelike cene gasa – u Evropi sedam puta veće nego u SAD

Prirodnim gasom u Evropi se trguje po cenama koje su ekvivalentne iznosu od oko 70 dolara za milion britanskih termalnih jedinica (BTU).

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/YueStock
Ilustracija: Shutterstock/YueStock

To je otprilike sedam puta veća cena od cena u Sjedinjenim Državama, objavio je Si-En-En (CNN), pozivajući se na analizu naftne konstating kompanije Lipov oil asosiejts.

Milion britanskih termalnih jedinica iznosi 293 kilovat-sati (kWh) električne energije.

Na zatvaranju američkog trgovanja u utorak cena gasa je iznosila 9,33 dolara za milion BTU, navodi američki medij, a prenosi Raša tudej.

Analitičari u SAD kažu da evropska kriza prirodnog gasa doprinosi višim cenama u Americi, ali da ona nije glavni pokretač rasta cena, dodaje CNN.

"Više globalne cene se prelivaju u SAD. Prirodni gas je postao globalna roba s pojavom tečnog prirodnog gasa (TPG)", navodi Rob Tamel, viši portfolio menadžer u kompaniji Tortiz kapital advajzors.

Sjedinjene Države su pojačale izvoz TPG-a u Evropu u nastojanju da ublaže uticaj smanjenih isporuka iz Rusije, glavnog snabdevača Starog kontinenta prirodnim gasom, napominje se u prilogu i dodaje da se svaki raspoloživi molekul gasa šalje iz SAD u evrozonu.

Cene gasa u Evropi su se učetvorostručile od početka godine zbog opadajućih ruskih tokova. Cena na terminskom tržištu na TTF čvorištu u Holandiji premašila je ove nedelje 2.600 dolara za hiljadu kubnih metara prvi put od marta, podseća RT.

Gasprom predviđa da bi cena gasa ove zime mogla da poraste za 60 odsto, na više od 4.000 dolara za hiljadu kubika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.