Vesti -

Pomama za nemačkim oružjem: Evo ko je "zgrabio" najviše

Nemački proizvođači oružja ove godine beleže rekordan izvoz, pre svega zbog isporuka u Ukrajinu.

Izvor: DPA
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/DAVID HECKER
Ilustracija: EPA-EFE/DAVID HECKER

U prva tri kvartala vlada je odobrila izvoz oružja vredan 8,76 milijardi evra. To je već više od izvoza u celoj prošloj godini (8,36 milijardi evra).

Tako će po svoj prilici nemačka namenska industrija do kraja godine da obori rekord iz 2021. kada je izvezla oružje vredno 9,35 milijardi evra.

Više od jedne trećine izvoza vlada je odobrila za Ukrajinu, saopštilo je u ponedeljak ministarstvo privrede. U Ukrajinu je u prva tri kvartala otišlo oružje vredno 3,3 milijarde evra, što je preko četiri puta više nego čitave prošle godine.

U države Evropske unije i NATO i druge partnerske zemlje – Japan, Švajcarsku, Australiju i Novi Zeland – nemačka vojna industrija izvezla je robu vrednu 4,33 milijarde evra. Među njima, najviše u Mađarsku (1,03 milijarde), koja se sada snažno naoružava.

U ostale, takozvane treće zemlje izvan EU i NATO, ne računajući Ukrajinu, iz Nemačke je do kraja septembra izvezeno oružje vredno 1,16 milijardi evra, više nego cele prošle godine (992 miliona evra). Najviše je oružja uvezla Južna Koreja, u vrednosti od 251 miliona evra.

Među prvih 10 zemalja uvoznika nemačkog oružja, osim Ukrajine i Južne Koreje, nema više nijedne iz grupe trećih država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.