Poleteo C919: "Razbili smo vazduhoplovni monopol Zapada" VIDEO

Putnički uskotrupni avion C919 koji je razvijen i proizveden u Kini, danas je uspešno obavio svoj prvi komercijalni let od Šangaja do Pekinga.

Svet

Izvor: Tanjug

Nedelja, 28.05.2023.

09:38

Poleteo C919:
EPA-EFE/XINHUA/ZHANG LIYUN

Time je potvrđen zvanični ulazak te kineske letelice na tržište civilnog vazduhoplovstva.

Let MU9191 kompanije Čajna Istern Erlajns poleteo je jutros sa međunarodnog aerodroma u Šangaju sa 128 putnika, prenosi agencija Sinhua.

Let je trajao nešto manje od tri sata, a nakon sletanja na međunarodni aerodrom u Pekingu avion i putnici pozdravljeni su mlazom iz vodenih topova.

C919 je prvi kineski mlazni avion koji je razvijen u skladu sa međunarodnim vazduhoplovnim standardima i poseduje nezavisna prava intelektualne svojine.

Projekat je pokrenut 2007. godine, a razvijen je u projektnim biroima komercijalne avio-kompanije Kine, Ltd. (COMAC). Prvi primerak C919 sišao je sa proizvodne linije u Šangaju u novembru 2015. godine.

Predsednik Kine Si Đinping pozdravio je projekat kao trijumf kineske inovativnosti.

Kineski mediji su danas objavili da je avion C919 simbol industrijske snage Kine i nacionalni ponos.

"Posle generacijskih napora, konačno smo razbili vazduhoplovni monopol Zapada i oslobodili se ponižavajućeg imidža da moramo da proizvodemo 800 miliona majica za jedan Boing", navodi Peking Dejli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: