Počelo je: Nemiri širom države FOTO

Radnici u javnom sektoru u nekoliko nemačkih saveznih zemalja danas će održati štrajk upozorenja.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 09.02.2023.

11:20

Počelo je: Nemiri širom države FOTO
Foto: Profimedia

U nekim saveznim zemljama neće se voziti autobusi i vozovi, u drugima štrajkuju radnici gradske uprave, vrtića ili bolnica, prenosi Fenix magazin.

U nekim gradovima u Severnoj Rajni-Vestfaliji, putnici i školarci ostaće bez autobusnih i tramvajskih linija. Razlog je štrajk upozorenja sindikata Verdi i Komba. Obustavom rada žele da istaknu svoje zahteve u sporu oko kolektivnog ugovora između savezne i lokalne samouprave koji je u toku.

"Pogođene su gradske uprave, lokalne prevozničke kompanije, pozorišta, bazeni, firme za snabdevanje i zbrinjavanje, vrtići, agencije za zapošljavanje ili klinike", izvestio je Verdi u sredu u Diseldorfu. Sindikat očekuje nekoliko hiljada učesnika širom zemlje.

Veći štrajk i skupovi planirani su u Dortmundu, Kelnu, Diseldorfu i Ahenu.
Foto: Profimedia
Pogođeni su sledeći gradovi:

Diseldorf: nema linija u podzemnoj železnici, tramvaja i školskih autobusa, štrajk cele mreže Rajnban trajaće 48 sati, pa su pogođeni i okrug Metman, grad Merbuš te veze prema Duizburgu, Krefeldu, Nojsu i Ratingenu. Osim toga, štrajkuju i vrtići.

Vupertal, Remšajd, Zolingen: nema autobusa, obustavljene i železnice 48 sati.

Dortmund: Štrajk gradskih i autobusnih linija samo u četvrtak, noćne ekspresne linije i autobuske linije u susednim gradovima Kastrop-Rauksel i Šverte takođe su pogođene.

Ahen: Štrajk u administraciji, ograničeno prikupljanje otpada od strane gradske uprave Ahena, štrajk u vrtićima i celodnevnom boravku. Neki vrtići će biti otvoreni samo za grupe dece koje roditelji zbog posla nemaju gde da ostave.

Keln: Štrajk u gradskim upravama, vrtići ostaju otvoreni, javni prevoz trebao bi da vozi redovno.

Hesen: U Hesenu bi mogli da budu pogođeni i opštinski objekti poput bolnica, uprava ili bazena, a u jutarnjim satima je planiran štrajk u Fuldi.

U Berlinu štrajkuju radnici Charitéa, vodovoda, na univerzitetima i na odlagalištu smeća.

Bavarska: Sindikat Verdi pozvao je na štrajk upozorenja u gradskim vrtićima u Augzburgu za četvrtak, 9. februar. Međutim, Grad Aguzburg nema informaciju hoće li i koliko radnika biti uključeno. O čemu se radi?

U aktuelnom krugu kolektivnih pregovora Verdi i udruženje državnih službenika “dbb” traže 10,5 odsto veća primanja, ali najmanje 500 evra više za oko 2,5 miliona zaposlenih u javnom sektoru na saveznom i lokalnom nivou. Prema informacijama Verdija, oko 640.000 radnika štrajkuje u Severnoj Rajni-Vestfaliji. Trajanje novog kolektivnog ugovora je dvanaest meseci. Drugi krug kolektivnog pregovaranja zakazan je za 22. i 23. februara u Potsdamu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

18 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: