Vesti -

Plutajući grad za bogataše

London -- Jedna kompanija iz Floride želi da sagradi "grad na vodi", ogroman brod koji bi svake dve godine oplovio čitav svet, piše londonski Telegraf.

Izvor: telegraph.co.uk
Podeli

Ukoliko vizija jedne firme sa Floride postane stvarnosti, imućni ljudi bi uskoro mogli sebi da priušte da žive na otvorenom moru, krstareći planetom u velikom plutajućem gradu.

U tzv. Brod slobode (Freedom ship) bilo bi uloženo 10 milijardi dolara, a na njemu bi živelo 40.000 ljudi. U okviru plutajućeg kompleksa nalazile bi se bolnice, škole, prodavnice, parkovi, pa čak i mali aerodrom.

Plovilo bi imalo 25 spratova, bilo bi dugačko jednu milju, a teško 2,7 miliona tona. Brod bi bio toliko veliki da ne bi mogao da pristane ni u jednu luku na svetu. Umesto toga, Brod slobode bi pravio krug oko sveta svake dve godine, a povremeno bi se usidrio na otvorenom moru u blizini velikih gradova, kako bi svojim putnicima-stanovnicima omogućio da uživaju na najatraktivnijim svetskim destinacijama.

Plan je da Brod slobode 70 odsto vremena bude usidren, a 30 posto vremena bi provodio u plovidbi. Brod bi istočnu obalu Sjedinjenih Država napuštao u junu i preko Atlantika bi stizao u Evropu. Zatim bi prvo obišao severne predele – obale Škotske i Skandinavije – da bi se potom spustio do Gibraltara i uplovio u Sredozemno more.

Božićne praznike bi provodio na severu Afrike, dok bi se u januaru spustio do rtova Južne Afrike. Brod bi potom nastavio ka Australiji, zatim ka Aziji, a potom bi, preko Pacifika, u septembru stizao do zapadne obale SAD.

U poslednjim mesecima druge godine svog putovanja, "plutajući grad" bi oplovio Južnu Ameriku i obilazeći južnoameričke metropole poput Buenos Airesa i Rio de Žaneira, vratio bi se na svoju početnu tačku – istok SAD.

Ukoliko bi stanovnici Broda slobode osetili potrebu za čvrtim tlom pod nogama, uvek bi mogli da napuste "plutajući grad" letom sa aerodroma na gornjoj palubi.

Plutajući kompleks, pored 40.000 stanovnika, ima kapacitete da dnevno primi dodatnih 30.000 gostiju, a za njih 10.000 obezbeđen je i smeštaj ukoliko žele da prespavaju na brodu. U posadi broda bi radilo čak 20.000 ljudi.

Rodžer Guč, direktor i potpredsednik kompanije koja rukovodi projektom Broda slobode (Freedom Ship International) kaže da je srećan što može da najavi da je nakon odlaganja projekta usled ekonomske krize, izgradnja "plutajućeg grada" ponovo izvesna.

"Brod slobode biće najveće plovilo ikad napravljeno, i prvi plutajući grad ikada", naveo jon.

"Ovo će biti veoma skup projekat, a globalna ekonomija u poslednjih nekoliko godina nije bila baš otvorena za napredne projekte poput našeg", ocenio je Guč.

"Međutim, u poslednjih šest meseci beležimo sve veće interesovanje za naš projekat i nadamo se da ćemo prikupiti prvih milijardu dolara kako bismo započeli izgradnju", poručio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.