Otkriven najveći rudnik zlata, dovoljno za 40 god

U Kini je pronađen najveći rudnik zlata u kom bi se, prema procenama, moglo nalaziti čak 382 tone ovog plemenitog metala vrednog više od 22 milijarde dolara.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 30.03.2017.

12:16

Otkriven najveći rudnik zlata, dovoljno za 40 god
Foto: Thinkstock

Lokalni mediji prenose da je zlatna žila duža od dva kilometra, a široka 67 metara. U punom kapacitetu, rudnik u Laidžou-Džaojuenu na severozapadu poluostrva Jiaodong u istočnoj regiji Šandong može da proizvodi zlato 40 godina.

Vest je objavila kompanija Šandong gold grup.

Inače, ova regija ima najveća ležišta zlata u zemlji.

Kina je bila peta zemlja na svetu po rezervama zlata, nakon SAD, Nemačke, Italije i Francuske, a novootkriveni rudnik mogao bi sadržavati 20 odsto tih rezervi koje se procenjuju na 1.843 tone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: