Oglasila se ruska guvernerka: "Ne možemo beskonačno da se oslanjamo na rezerve"

Ruska ekonomija ne može beskonačno da se oslanja na svoje finansijske rezerve i moraće da se transformiše kako bi se izborila s efektima međunarodnih sankcija.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.04.2022.

11:25

Oglasila se ruska guvernerka:
Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

To je izjavila guvernerka Centralne banke Rusije Elvira Nabijulina.

U najznačajnijem govoru otkako je Rusija poslala svoje snage u Ukrajinu 24. februara, Nabijulina je rekla da će biti potrebne dve godine, do 2024, da se inflacija vrati na ciljanih 4,0 odsto, prenosi Rojters.

"Period u kojem privreda može da živi od rezervi je ograničen. Već u drugom i trećem kvartalu ući ćemo u period strukturne transformacije i traganja za novim poslovnim modelima", rekla je ona.

Sankcije su, kaže, uglavnom uticale na finansijsko tržište, a sada će početi sve više da utču na ekonomiju.

"Glavne probleme će predstavljati ograničenje uvoza i spoljnotrgovinske logistike, a u budućnosti i ograničenje izvoza", navela je Nabijulina, dodajući da će ruske kompanije morati da se prilagode.

Prema njenim rečima, "ruski proizvođači će morati da traže nove partnere, logistiku ili da pređu na proizvodnju robe prethodne generacija“.

Ona je navela nekoliko mera koje će pomoći privredi da se prilagodi. Centralna banka, kako je istakla, razmatra fleksibilniju prodaju deviznih prihoda od izvoznika, a takođe testira izdavanje digitalne rublje kako bi Rusima omogućila da obavljaju transakcije između digitalnih novčanika.

Pilot-operacije u vezi sa tim projektom planirane su u drugoj polovini godine, rekla je.

Ruska centralna banka je više nego udvostručila svoju referentnu kamatu neposredno nakon uvođenja međunarodnih sankcija, podigavši je na 20 odsto, ali je potom ovog meseca smanjila na 17 procenata, rukovodeći se izazovnim ekonomskim okruženjem i usporavanjem inflacije.

Rusija najavila pravne mere zbog stranih blokada njene imovine

Rusija planira da preduzme pravne mere zbog blokiranja njenog zlata, deviza i imovine u inostranstvu koja pripada ruskim rezidentima, najavila je Nabijulina.

Ona je navela da taj korak mora da bude podrobno osmišljen i pravno opravdan, prenosi Rojters.

Stranim sankcijama je zamrznuto oko 300 milijardi dolara od ukupno oko 640 milijardi dolara ruskih zlatnih i deviznih rezervi kojima je raspolagala pre početka "specijalne vojne operacije" u Ukrajini 24. februara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: