Novinari ostaju bez posla – zameniće ih veštačka inteligencija?

Novinari su u opasnosti da ih zamene sistemi veštačke inteligencije poput ChatGPT-a, rekao je izvršni direktor nemačke medijske grupe Aksel Springer.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 01.03.2023.

11:16

Novinari ostaju bez posla – zameniće ih veštačka inteligencija?
Ilustracija: Shutterstock/Nongnuch_L

Izdavač je to napisao u pismu radnicima dok pokušava da poveća prihode nemačkih novina Bild i Velt i prebaci ih samo u digitalna izdanja. Rečeno je da predstoje smanjenja broja radnih mesta jer automatizacija i veštačka inteligencija čine suvišnim mnoge poslove vezane za njihov novinarski rad, piše Gardijan.

Matijas Doepfner, direktor Aksel Springera, u internom pismu radnicima rekao je da veštačka inteligencija ima potencijal da učini novinarstvo boljim nego što je dosad bilo ili jednostavno zameni novinare, prenosi Indeks.

"Samo oni koji stvaraju najbolji originalni sadržaj će opstati"

"AI alati poput popularnog ChatGPT-a obećavaju revoluciju u informacijama i uskoro će biti bolji u agregaciji informacija od novinara. Razumevanje ove promene ključno je za buduću održivost izdavačke kuće. Samo oni koji stvaraju najbolji originalni sadržaj će opstati", napisao je Doepfner svojim radnicima.

Aksel Springer nije precizirao koliko bi osoblja moglo biti otpušteno, ali je izdavač obećao da neće biti smanjenja broja izvestilaca, autora ili novinara analitičara.

U svom pismu osoblju Doepfner je rekao da se medijske kuće moraju usredsrediti na istraživačko novinarstvo i originalne teme, dok će otkrivanje "pravih motiva" ljudi i događaja ostati novinarski posao.

I drugi mediji istražuju mogućnosti veštačke inteligencije za svoj posao

Aksel Springer nije prvi izdavač vesti koji se koristi veštačkom inteligencijom u stvaranju sadržaja. U januaru je Bazfid (BuzzFeed) objavio da planira da upotrebi veštačku inteligenciju kako bi poboljšao svoj sadržaj i onlajn kvizove. Digitalna izdanja britanskih novina Dejli miror i Dejli ekspres takođe istražuju upotrebu veštačke inteligencije.

"Uspostavili smo radnu grupu koja će razmotriti potencijal i ograničenja mašinskog učenja kao što je ChatGPT", rekao je izvršni direktor grupe za Fajnenšel tajms.

Od lansiranja u novembru prošle godine ChatGPT je prikupio više od 100 miliona korisnika i doveo do razmišljanja o tome može li veštačka inteligencija da zameni ljude na nekim poslovima.

Upotreba AI u novinarstvu se pokazala kontroverznom

ChatGPT može da generiše vrlo sofisticirane tekstove iz jednostavnih korisničkih upita, stvarajući bilo šta, od eseja i molbi za posao do pesama i fikcije. ChatGPT je širokojezični model, obučen učitavanjem milijardi reči s celog veba u sistem. Zatim se oslanja na sav taj materijal kako bi predvideo reči i rečenice u određenim sekvencama.

Međutim, tačnost njegovih odgovora dovedena je u pitanje. Australijski akademici pronašli su primere sistema koji izmišlja reference s veb-stranica i navodi lažne citate. Upotreba veštačke inteligencije u novinarstvu takođe se pokazala kontroverznom.

Tehnička veb-stranica CNET navodno koristi AI alat za generisanje članaka koje kasnije urednici skeniraju radi tačnosti pre objavljivanja. Veb-stranica je u januaru priznala da program ima neka ograničenja, nakon što je izveštaj stranice s tehnološkim vestima Futurism otkrio da se više od polovine priča generisanih pomoću AI alata mora urediti zbog grešaka.

U jednom slučaju CNET je bio prisiljen da napravi velike ispravke u članku s objašnjenjem o složenim kamatama koji je sadržao niz grešaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: