Vesti -

Ništa bez Kine: Možda to postaje problem?

Nemačko tržište životnih namirnica u velikoj je meri zavisno od trgovine s Kinom, pokazala je jedna analiza.

Izvor: DPA
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Trong Nguyen
Ilustracija: Shutterstock/Trong Nguyen

Najveća zavisnost je kod proizvoda koji su visoko obrađeni - na primer smrznuta i konzervirana hrana, prenosi dpa.

U slučaju poremećaja trgovine s Kinom moglo bi da bude pogođeno više od polovine prometa u obe kategorije, što se onda odražava na cene, dostupnost i kvalitet proizvoda.

Kod pića, mesa i ribe, bilo bi ugroženo između pet i 25 odsto prihoda, saopštilo je udruženje nemačke prehrambene industrije predstavljajući istraživanje koje je sprovelo sa konsultantskom kućom PwC.

Povrće i voće za proizvode poput kečapa često se uzgajaju u Kini pre nego što se prerađuju u drugim delovima sveta, navelo je udruženje. Bakalar za riblje štapiće delom se dovozi u Kinu na preradu, a Kina je veliki igrač i u preradi ovčijih creva za kobasice.

Proizvodnja metalne ambalaže, poput limenki, prilično zavisi od zaliha sirovina kao što su aluminijum i lim koji potiču iz Kine ili se tamo proizvode.

Nemačka prehrambena industrija je ukazala na "protivrečne signale" koje šalju nemački političari. S jedne strane, potrebna je diverzifikacija lanaca snabdevanja - da se poveć́a otpornost na krize i smanje zavisnosti. S druge, stroži odnos prema rizicima dovodi do napuštanja određenih lanaca snabdevanja.

Proizvođači hrane od vlade očekuju jasnu strategiju prema Kini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.