Vesti -

Nemačka vapi za radnicima, shvatili su: "Ne treba da insistiramo da stranci govore nemački"

Snažnija imigracija je rešenje za nedostatak stručne radne snage u Nemačkoj, rekla je Monika Šnicer, predsedavajuća saveta ekonomskih eksperata nemačke vlade.

Izvor: DPA
Podeli
Ilustracija: Sorn340 Studio Images / Shutterstock
Ilustracija: Sorn340 Studio Images / Shutterstock

"Nemačkoj je potrebno 1,5 miliona doseljenika godišnje da bismo, ako se odbije enormno iseljavanje, svake godine imali 400.000 novih građana i tako očuvali broj radnika", rekla je za Ziddojče cajtung stručnjakinja iz savetodavnog tela, koje je kolokvijalno poznato kao savet ekonomskih mudraca.

"Hitno nam je potrebna kultura dobrodošlice. Ako Intel gradi fabriku u Magdeburgu i za nju treba strane stručne radnike, oni moraju i da osećaju da su tamo dobrodošli", rekla je Šnicerova.

Ocenila je da novi nemački zakon o stručnoj radnoj snazi ide u tom pravcu. Međutim, potrebno je, prema njenim rečima, i više od toga, na primer službe za imigrante koje kod njih neće izavivati strah, nego će pružati usluge, prenosi dpa.

"Ne treba za svaki posao da insistiramo da stranci govore nemački, nego da se pobrinemo da zaposleni u službama za strance govore engleski", pojasnila je Šnicerova.

Nemačka vladajuća tročlana koalicija je pre desetak dana svojom većinom u Bundestagu progurala novi zakon o doseljavanju stručnih radnika. Novost u njemu je, između ostalog, takozvani sistem šansi, koji je baziran na poenima koji se stiču po raznim kriterijumima.

Među njih spadaju znanje jezika, radno iskustvo, godine i veze sa Nemačkom. Stručnjaci za IT tehnologije ubuduće će moći da dolaze u Nemačku i bez fakultetske diplome, ako mogu da dokažu da imaju potrebne kvalifikacije.

Savet ekonomskih eksperata nemačke vlade ima pet članova i kao vladino telo bavi se analizom sveukupnog ekonomskog razvoja zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.