Biz - B92.net

Nemačka planira rekordno zaduživanje - 140 milijardi evra

Berlin -- Nemačka tokom ove godine planira rekordno zaduživanje u visini od oko 140 milijardi evra, što proizilazi iz završnih pregovora u budžetskom odboru Bundestaga.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: estudio Maia/Shutterstock
Foto: estudio Maia/Shutterstock

Budžet Nemačke za tekuću godinu predviđa izdatke u visini od oko 495,79 milijardi evra, nešto više nego što je i sam planirao ministar finansija Kristijan Lindner.

Bundestag će novi budžet usvojiti u nedelji od 30.maja do 3.juna.

Predlog budžeta predviđa za 705 miliona evra veće investicije, kao i izdatke veće za 11,9 milijardi evra, ali predloženo novo zaduživanje u visini od 138,94 milijardi evra ostaje u budžtelu, pošto se očekuje mnogo više prihoda nego prethodne godine.

„Pregovori o budžetu su bili u znaku velikih globalnih kriza“, rekli su Denis Rode, Sven-Kristijan Kindler i Oto Frike tim vladajuće koalicije.

Oni su ukazali da rezultat pregovora stvara bezbednost u doba krize, kako u svetu tako i Nemačkoj.

„Investiramo u infrastrukturu, štitimo klimu, podržavamo srednji stalež, podstičemo nauku, inovacije i socijalno jedinstvo. Pored toga jačamo bezbednosnu, spoljnu i razvojnu politiku“, naglasili su poslanici SPD, FDP i Zelenih.

Novim budžetom vladajuća koalicija ukida sva finansijska sredstva za kancelariju i saradnike nekadašnjeg kancelara Gerharda Šredera.

To je odlučeno pod obrazloženjem njegovih bliskih kontakata sa Rusijom i pre svega predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Dalje budžet predviđa i rasterećenja za domaćinstva, kao što su dodatak za grejanje i jednokratna pomoć za porodice sa decom.

Svim poreskim obveznicima povećan je iznos oslobođen od poreza, a pored toga se na tri meseca smanjuje porez na enegernete.

Takođe, usvojen je i paket mera za pomoć privredi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.