Svet

Četvrtak, 18.01.2024.

13:18

Neće moći tako lako: Oligarsima oduzimaju "omiljene igračke"

Evropska unija je danas dogovorila stroža pravila protiv pranja novca za kriptoaktive i prodavce luksuznih automobila i jahti.

Izvor: B92.net

Neće moći tako lako: Oligarsima oduzimaju
Ilustracija: Shutterstock/Edler von Rabenstein

"Ovo je dobar dan za građane EU i preduzeća, ali loš dan za oligarhe i teroriste", rekao je Iro Heinaluoma, jedan od poslanika koji je učestvovao u današnjim pregovorima.

EU već dugo ima pravila protiv pranja novca, ali su se različito primenjivala u svakoj državi članici, što je olakšavalo procvat prekograničnog kriminala.

Današnjim sporazumom uvodi se jedinstveni pravilnik EU za borbu protiv pranja novca u celom bloku, čime se završava paket koji uključuje novo telo EU za borbu protiv pranja novca (AMLA), piše Rojters.

Najnoviji sporazum daje ovom telu, o čijoj lokaciji tek treba da bude odlučeno, ovlašćenja da interveniše ako država članica bude prespora u borbi protiv pranja novca.

Takođe proširuje obim pravila protiv pranja novca na kriptoaktive, trgovce luksuznom robom, fudbalske klubove i agente i zlatne vize koje daju neke države EU u zamenu za ulaganje u imovinu.

Cilj je proveravanje porekla sredstava za kupovinu i da li je kupac podložan sankcijama EU.

O čemu se radi?

Provajderi usluga kriptoaktive moraju da provere klijente koji obavljaju transakcije vredne 1.000 evra ili više i prijave sumnjive aktivnosti. Prekogranične firme za kriptoaktivu moraju izvršiti dodatne provere.

Trgovci luksuznom robom, plemenitim metalima i zlatari takođe će morati da proveravaju klijente. Države članice mogu da dodaju profesionalne fudbalske klubove i agente od 2029. godine.

Takođe će postojati maksimalni limit na nivou EU od 10.000 evra za gotovinska plaćanja, što će kriminalcima otežati pranje novca, navodi se u saopštenju.

"Jedan od naših ključnih ciljeva bio je da osiguramo da kriminalci sa belim okovratnicima više neće moći da peru svoj novac kupovinom skupih automobila, jahti i privatnih aviona", rekao je Pol Tang, poslanik koji je učestvovao u pregovorima.

Jedan od poslanika rekao je novinarima da su takve kupovine "omiljene igračke oligarha".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: