Vesti -

Nakon skandala banke usledio šok: "Zombija više nema, stiže nam čudovište"

Švajcarska je u ponedeljak ušla u novu eru nakon što je UBS uz posredovanje regulatora i vlade kupio posrnuli Kredi Svis.

Izvor: 24sata.hr
Podeli
EPA-EFE/MICHAEL BUHOLZER
EPA-EFE/MICHAEL BUHOLZER

Prema paketu koji su u nedelju odobrili švajcarski regulatori, UBS će za Kredi Svis platiti tri milijarde švajcarskih franaka (tri milijarde evra) i preuzeti 5,4 milijarde franaka njegovih gubitaka.

Prema podacima švajcarske centralne banke, imovina dva sistemski važna zajmodavca na globalnom nivou veća je za 40 odsto od švajcarskog BDP-a.

Udruženje UBS-ovih radnika traži pak da otkazi budu svedeni na "apsolutni minimum".

"Na kocki su radna mesta velikog broja radnika", upozorilo je udruženje, naglašavajući osećaj nelagode u Švajcarskoj zbog narušenog statusa globalnog finansijskog središta.

Zastupnik švajcarske Zelene stranke Gerard Andej rekao je da je Kredi Svis "izuzetno vidljiva institucija" pa je Švajcarska "kao država sada u vrlo teškoj situaciji".

Pročitajte više:

Pad za padom: Investitori uznemireni

Nakon skoro dva veka: Preuzeto

Neki su pak izrazili zabrinutost zbog dominantnog položaja UBS-a.

Profesor ekonomske istorije na Univerzitetu u Cirihu Tobajas Strauman rekao je da je "zapanjujuće" da vlasti nisu donele posebne odredbe kako bi osigurale ravnopravno tržišno takmičenje, prenosi 24sata.hr.

Švajcarski mediji takođe su šokirani razvojem događaja.

"Zombija više nema, stiže nam čudovište", glasio je naslov komentara u uglednom dnevnom listu Noje cirher cajtung (NZZ), koji često odražava stavove establišmenta.

"Pre nekoliko meseci niko ne bi pomislio da će Kredi Svis propasti. Međutim, to se nije dogodilo slučajno", piše komentator NZZ, optužujući banku za aroganciju i ponos.

"Tržišta kapitalizacija švajcarske banke iznosila je 2007. godine 100 milijardi švajcarskih franaka, od čega je prošlog petka ostalo sedam milijardi franaka", stoji u komentaru.

"Vrednost je u ogromnoj meri uništena, a odgovorni su menadžeri koji su olako potcenili rizike i nemoćni članovi uprave koji nisu prečesto kontrolisali šta se događa", ističe se.

Tages-Anzejger govori o "istorijskom skandalu".

"Savezna vlada, finansijski regulator i centralna banka dopustili su da ih UBS 'odere'", piše taj list.

"Nova megabanka biće na dobitku, a poreski obveznici, klijenti i radnici na gubitku", zaključuje Tages-Anzejger, prognoziravši gašenje velikog broja radnih mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.