Biz - B92.net

Nakon 32 godine – potpuno povlačenje

Nakon više od tri decenije prisustva na ruskom tržištu, Mekdonalds je saopštio da nastoji da u potpunosti napusti Rusiju.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV
Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Takođe, gigant je saopštio da će tim povodom prodati sve kapacitete koje poseduje u ovoj državi.

Zbog ruskog napada na Ukrajinu, brojne multinacionalne kompanije su od kraja februara privremeno obustavile poslovanje u Ruskoj Federaciji.

Jedna od tih kompanija bio je i Mekdonalds, iz kojeg su početkom marta saopštili da će privremeno obustaviti poslovanje u Rusiji do okončanja rata u Ukrajini.

Međutim, uzevši u obzir tok rata, ali i sve veći pritisak kako zaposlenih tako i aktivista, Mekdonalds je doneo odluku o potpunom povlačenju.

"Ovo je komplikovano pitanje bez presedana i s dubokim posledicama", rekao je izvršni direktor Mekdonaldsa u poruci koju je uputio zaposlenima, piše Njujork tajms.

Naglasio je da je namoguće zanemariti humanitarnu krizu izazvanu ratom u Ukrajini.

"Neki bi mogli da tvrde da je obezbeđivanje pristupa hrani i nastavak zapošljavanja desetina hiljada građana sigurno dobra i ispravna stvar. Međutim, nemoguće je zanemariti humanitarnu krizu izazvanu ratom u Ukrajini. Nemoguće je očekivati da zlatni luk (simbol kompanije) predstavlja istu nadu i obećanje koje nas je dovelo do ulaska na rusko tržište pre 32 godine", rekao je direktor, prenosi Kliks.

Prema pisanju Njujork tajmsa, Mekdonalds planira da proda sve što ima na ruskom tržištu lokalnoj kompaniji koja će se verovatno baviti istom delatnošću, ali ne pod imenom Mekdonalds.

"Naši prioriteti sada uključuju nastojanje da se osigura da zaposleni Mekdonaldsa u Rusiji i dalje budu plaćeni do zaključivanja transakcije, te da zaposleni imaju osiguran posao i kod potencijalnog kupca", ističe se.

Inače, prvi Mekdonaldsov restoran otvoren je u Rusiji u januaru 1990. godine, što je na neki način bio još jedan u nizu simbola kraja Hladnog rata i najave bolje saradnje između Rusije i zapadnih kompanija.

"U istoriji kompanije, to je bila jedna od naših najponosnijih i najuzbudljivijih prekretnica. Nakon skoro pola veka hladnoratovskog neprijateljstva, slika zlatnog luka koji sija iznad Puškinovog trga za mnoge je najavila početak nove ere, s obe strane Gvozdene zavese", poručio je izvršni direktor kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.