Vesti -

Najmlađa premijerka uvodi šestočasovno radno vreme?

Helsinki -- Finska premijerka Sana Marin založila se za skraćenje osmočasovnog radnog dana navodeći da bi kraće radno vreme moglo da se nadoknadi povećanjem produktivnosti.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa/KIMMO BRANDT
Foto: Epa/KIMMO BRANDT

Sana Marin, koja je pokrenula ideju o šestočasovnom radnom danu pre nego što je postala premijerka, moraće da ubedi ostale četiri partije u koalicionoj vladi kako bi utrla put skraćenju radnog dana zbog rastuće nezaposlenosti uzrokovane pandemijom kovida 19, navodi Rojters.

"Moramo da napravimo jasnu viziju i konkretne korake da Finska krene ka kraćem radnom vremenu, a zaposleni u Finskoj ka boljem radnom životu", rekla je 34-godišnja liderka članovima stranke, koji su je juče izabrali za predsednicu socijaldemokrata.

Sana Marin, jedan od najmlađih premijera na svetu, vodi finsku vladu levog centra od decembra 2019, nakon što je jedan od saveznika u koaliciji primorao njenog prethodnika Antija Rinea da podnese ostavku.

Zajedno sa Rineom, koji je do nedelje bio na čelu stranke, Sana Marin je usmerila vladu ulevo, podižući penzije i ukidajući neka smanjenja potrošnje prethodne vlade.

Ranije danas, njena stranka je u debati odbacila predlog da se eksperimentiše sa šestosatnim radnim danom, usvojivši umesto toga predlog za skraćenje sati ili uvođenje veće fleksibilnosti u radni život.

Sana Marin je rekla da bi kraće radno vreme bilo moguće s povećanjem produktivnosti i da ne bi bilo u sukobu sa jakim javnim finansijama ili vladinim ciljem da poveća stopu zaposlenosti sa sadašnjih 73,7 posto na najmanje 75 procenata.

"Bogatstvo koje nosi povećanje produktivnosti rada mora da se deli ne samo među vlasnicima i investitorima, već i sa običnim radnicima", rekla je ona.

Ponovila je da vlada planira da ulaže u obrazovanje i da ima za cilj da Finsku učini neutralnom po pitanju emisije ugljen-dioksida do 2035. godine, pozivajući na zelene investicije za jačanje ekonomije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.