Vesti -

Modni gigant počeo da naplaćuje i ovu uslugu: Vraćanje robe uzelo maha

Modni gigant H&M postao je najnoviji prodavac koji naplaćuje kupcima vraćanje robe, naručene onlajn.

Izvor: Telegraf
Podeli
Foto: Tanya49 / Shutterstock.com
Foto: Tanya49 / Shutterstock.com

Kupci sada moraju da plate 1,99 funti za vraćanje paketa, bilo u prodavnici ili na mreži, a troškovi se uzimaju iz njihovog refundiranja. Međutim, vraćanje je i dalje besplatno za članove H&M-a.

Suparnički brendovi kao što su Zara, Boohoo, Uniqlo i Next, već naplaćuju onlajn-povrate.

Portparol H&M-a rekao je za BBC da je taj potez uveden na leto. Kupovina onlajn je snažno porasla tokom pandemije, ali to je takođe značilo i veliki porast broja vraćenih artikala, jer ne odgovaraju ili nisu onakvi kao što su kupci očekivali.

Vraćanje robe, naime, može zadati priličnu glavobolju trgovcima na malo, jer ne samo da često pokrivaju troškove onlajn-vraćanja, već je potrebno više vremena da osoblje iz magacina obradi vraćene zalihe.

Analitičari kažu da će drugi trgovci verovatno pratiti H&M u naplati povraćaja.

Stručnjak za maloprodaju Džonatan de Melo kaže da to "ima ekonomskog smisla, jer obeshrabruje kupce da masovno kupuju proizvode onlajn, a zatim da vrate većinu njih".

Rekao je da, iako bi neki kupci mogli negativno da reaguju, većina bi razumela potrebu da kompanije donesu ovu odluku. Mnogi kupci, takođe, postaju svesniji uticaja isporuka i vraćanja na životnu sredinu. Manje vraćanja paketa poštom znači i manje dostavnih vozila koja putuju gore-dole sa paketima.

Ali De Melo je upozorio da bi to moglo da izazove i reakciju među nekim grupama ljudi, poput onih sa invaliditetom, koji se oslanjaju na kupovinu na mreži, prenosi Telegraf.

Na veb-lokaciji H&M-a navodi se da kupcima neće biti naplaćena naknada od 1,99 funti, ako se utvrdi da su artikli neispravni. Pozivaju kupce da obavezno zabeleže tu informaciju, kada registruju svoje povraćaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.