Vesti -

"MMF delimično kriv za rat u SFRJ"

Vašington -- MMF je delimično kriv za rat u SFRJ navodi se u tajnom memorandumu američkog instituta za strateške analize "Stratfor" iz 2009. godine koji je objavio Wikiliks.

Izvor: SEEbiz
Podeli

Naime, u memorandumu, u kojem se nalaze uputstva analitičarima na terenu na koji način da prikupljaju informacije sa područja bivše Jugoslavije, navedeno je da su ekonomske mere štednje MMF-a nametnute bivšoj Jugoslaviji u predratnom periodu izazvale socijalne nemire koji su delom krivi za rat.

Iz tog razloga "Stratfor" daje instrukcije svojim analitičarima da posebno obrate pažnju na socijalna pitanja u regionu.

"Zbog globalne recesije bilo koji ekonomski pokazatelji iz regiona su veoma važni. Pazite na bilo kakve nerede usled krize u kojim učestvuju radnici, sindikati. Nemojte zaboraviti da su mere štednje MMF-a nametnute Jugoslaviji delimično krive za početak rata. Moramo voditi računa o bilo kakvom ekonomski motivisanom socijalnom nezadovoljstvu", navodi se u memorandumu.

Takođe, istaknuto je da se pazi na sve ekonomske izjave koje dolaze iz Srbije, BiH i Hrvatske.

Za "Stratforove analitičare su od ključne važnosti signali da zapadna Evropa daje sredstva za pomoć i razvoj regionu, kao i posete MMF-a u zemljama regiona.

"Pazite na probleme u bankarskom sektoru, bilo kakvo spominjanje stranih banaka u regionu da rade nešto neuobičajeno, poput zatvaranja poslovanja ili sprečavanje investicija", navodi se u memorandumu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.