Svet

Subota, 23.04.2022.

15:22

Mask će dobiti bonus od 23 milijarde dolara

Ilon Mask, izvršni direktor Tesle i najbogatiji čovek, trebalo bi da dobije bonus od 23 milijarde dolara nakon što je Tesla prijavila rekordnu tromesečnu dobit.

Izvor: Index

Mask će dobiti bonus od 23 milijarde dolara
Foto: shutterstock/john smith williams

Mask, koji već ima bogatstvo procenjeno na 249 milijardi dolara, trebalo bi da dobije navedeni bonus nakon što je Tesla ove nedelje dostigla rekordnu cenu deonice i rekordan finansijski rast.

Tesla je ostvarila prilagođenu dobit od 5 milijardi dolara uz prihod od 18,8 milijardi dolara u prvom tromesečju godine, što je povećanje od 81 odsto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije. Rezultati, u kombinaciji s rastom Teslinih cena deonica, znače da je Mask postigao ciljeve koji bi trebalo da dovedu do isplate bonusa deonica u vrednosti od oko 23 milijarde dolara, piše Indeks.

Kupovina akcija

Mask ne prima nikakvu platu od Tesle. Umesto toga, dobija deoničke opcije na osnovu ostvarivanja određene finansijske i tržišne vrednosti kompanije. Firma je s Muskom sklopila ugovor 2018. prema kojem bi mu se isplatilo rekordnih 55,8 milijardi dolara bonusa ako u jednoj deceniji izgradi posao u firmi od 650 milijardi dolara.

To znači da Mask, koji ne prima platu od Tesle, sada ima dostupna poslednja tri dela bonusa od ukupno 12 tranši. Svaka tranša daje Masku pravo da kupi 8,4 miliona Teslinih akcija po ceni od 70 dolara, što je ogroman popust na trenutnu cenu deonice od 977 dolara.

Njegova dobit na svakoj tranši mogla bi da iznosi 7,7 milijardi dolara, odnosno ukupno 23 milijarde dolara. Uplate mora potpisati uprava, a deonice mora da zadrži pet godina pre prodaje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: