Kraj jedne ere u Nemačkoj: Zatvara se – nakon 46 godina rada

Bila je to senzacija: 1977. godine u gradu Oldenburgu (Donja Saksonija) otvorena je jedna od prvih severnonemačkih podružnica Mekdonaldsa.

Svet

Izvor: Fenix magazin/Sanja Èoviæ

Utorak, 07.02.2023.

17:16

Kraj jedne ere u Nemačkoj: Zatvara se – nakon 46 godina rada
Ilustracija: Shutterstock/Lukassek

Sada se ta poslovnica zauvek zatvara, javljaju nemački mediji.

Danas restorana brze hrane ima gotovo na svakom koraku, pogotovo u većim gradovima. Ali u 70-im godinama restorani brze hrane su bili apsolutna novost na tržištu.

Druga lokacija nije bila moguća

Kako bi jeli u poslovnici Mekdonaldsa koja je otvorena 16. aprila 1977. u Oldenburgu, hiljade ljudi je prevalilo dug put. Ali upravo na tom mestu uskoro će doći kraj vrućem pomfritu i slasnim hamburgerima.

Kako pišu nemački mediji, poslovnica koja se nalazi u Langen Straße u Oldenburgu zatvara se 26. Marta, prenosi Feniks magazin.

Razlog zatvaranja je nedostatak prostora. Procesi pripreme i sve veći broj proizvoda više se nisu mogli realizovati u malom prostoru u centru grada. Zbog zaštite od požara, širenje nije dolazilo u obzir.

Pronalaženje alternativnih prostora u centru Oldenburga takođe je bilo neuspešno. Ili veličina prostora nije odgovarala, ili nije bilo mogućnosti zbog dobavljača ili su gradske vlasti jednostavno rekle “ne” na iznesene predloge.

Kraj ere duge 46 godina

Ovo označava kraj jedne ere nakon 46 godina, pišu nemački mediji. Poslovnica u Oldenburgu bila je predvodnik za celu severnu Nemačku.

Prva evropska podružnica ikad otvorena je u Amsterdamu 1971. godine, nakon čega su u severnoj Nemačkoj usledili Hamburg i Oldenburg.

Podružnice Mekdonaldsa u gradovima poput Hanovera i Bremena pojavile su se mnogo kasnije.

Kako navode nemački mediji, procenjuje se da je oko 34 miliona gostiju usluženo u Oldenburgu od otvaranja 1977. godine.

Svi zaposleni podružnice na Langen Straße trebalo bi da mogu da nastave rad na drugim lokacijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: