Vesti -

Komšije hoće 32 F-35

Rumunija planira da kupi 32 borbena aviona najnovije generacije F-35, od američkog proizvođača Lokid Martin, za 6,5 milijardi dolara.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/Bo Amstrup
EPA-EFE/Bo Amstrup

To je saopštilo ministarstvo odbrane, po sporazumu čiji je okvir objavljen u aprilu.

Nabavku F-35 odobrio je rumunski Vrhovni savet odbrane u aprilu, a ministarstvo je saopštilo da se čeka da parlament da odobrenje kako bi započelo proces kupovine ove godine, prenosi Rojters.

Okvirni dogovor uključuje usluge logistike i obuke, simulatore letenja i municiju zajedno sa avionima, kao i opciju da Rumunija kasnije kupi još 16 F-35.

Konačni ugovori verovatno neće biti potpisani pre sledeće godine, a ministar odbrane Angel Tilvar saopštio je ranije da prvi avioni neće biti isporučeni pre 2030. godine.

Rumunija, članica Evropske unije i NATO, povećala je ove godine izdvajanja za odbranu na 2,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, sa 2 odsto, kao odgovor na ruski napad na Ukrajinu, sa kojom ima zajedničku granicu od 650 km, navodi Rojters.

Prošle godine Rumunija je odlučila da kupi 32 polovna borbena aviona F-16 od Norveške, koje bi pridodala na 17 kupljenih od Portugala u periodu od 2016.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.