Vesti -

Kineskoj vojnoj firmi zabranjeno preuzimanje nemačke kompanije za 5G

Nemačka vlada zabranila je kineskom proizvođaču vojne opreme kupovinu firme specijalizovane za mobilne mreže nove generacije 5G i satelitsku tehnologiju.

Izvor: index.hr
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, Tzido
Ilustracija: Depositphotos, Tzido

Pročitajte još

Huavej će moći u nemačku 5G mrežu

"Nakon prodaje Institut za mobilnu i satelitsku tehnologiju (IMST) više ne bi bio pouzdan partner jer bi bio pod nadzorom kineskog proizvođača vojne opreme", stoji u dokumentu u koji je agencija "dpa" dobila uvid.

Ministarstvo privrede saopštilo je da je kabinet zabranio prodaju u sredu na osnovu propisa o spoljnoj trgovini prema kom su vladi dodeljene nadležnosti da proceni predstavljaju li akvizicije pretnju za nacionalnu sigurnost, piše Hina, prenosi portal Indeks (Index).

IMST se specijalizovao za satelitske i radarske komunikacije i za 5G tehnologiju, a ponudu za kupovinu dostavio je Addsino, podružnica kineskog proizvođača vojne opreme Casic Addsina.

Vlada je prema dokumentu ocenila da prodaja IMST-a Addsinu predstavlja "stvarnu i ozbiljnu opasnost" za zaštićenu imovinu.

IMST je razvio ključnu komponentu za satelit TerraSAR-X, čije je podatke kupilo nemačko ministarstvo obrane za potrebe razvoja 3D modela koji se koriste u oružanim sistemima i simulacijama.

"Da nismo zabranili akviziciju, to bi znanje otišlo u Kinu i pridonelo bi razvoju kineskog naoružanja", stoji u dokumentu.

Kupovina bi takođe mogla ugroziti nemačku tehnološku suverenost u segmentu mobilnih mreža jer je 5G ključna digitalna tehnologija, dodaje se.

Institut još nije komentarisao vladinu odluku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.