Svet

Petak, 29.04.2022.

21:00

Kako je Nemačka privreda počela ratnu godinu?

Nemačka privreda je, uprkos pandemiji i prvim posledicama rata u Ukrajini, prvi kvartal ove godine završila blagim rastom.

Izvor: DPA

Kako je Nemačka privreda počela ratnu godinu?
Shutterstock/Steve Allen

BDP Nemačke porastao je u prva tri meseca, do kraja marta, za 0,2 odsto u odnosu na prethodni kvartal, saopštio je u petak državni zavod za statistiku na osnovu prvih procena.

Na rast su, prema navodima statističara, u prvom redu uticale veće investicije, a kočio ga je spoljnotrgovinski bilans. Tako je Nemačka izbegla drugi kvartal zaredom u minusu i izostala je takozvana tehnička recesija od koje se strahovalo.

U poslednjem kvartalu 2021. nemačka privreda je pala za 0,3 odsto. Ekonomisti govore o tehničkoj recesiji kada neka privreda pada dva kvartala zaredom.

Ipak, rat u Ukrajini ruši nadu u snažniji oporavak ove godine. Ekonomske posledice ruskog napada na Ukrajinu samo su pojačale probleme koji su nemačku privredu mučili i ranije – pre svega rastuće cene energenata i teškoće u nabavci važnih sirovina i polufabrikata.

Ekonomisti su zato nedavno smanjili prognozu rasta za 2022. "Nemačka privreda plovi kroz veoma burne vode i suočava se sa najvišom inflacijom za poslednjih nekoliko decenija," ocenili su vodeći ekonomski instituti.

Oni na godišnjem nivou očekuju rast od svega 2,7 odsto, za razliku od prošle jeseni kada je prognoza još bila 4,8 odsto. Vlada je svoja očekivanja u pogledu rasta spustila sa 3,6 odsto na 2,2 odsto.

Još veći pesimizam gaje takozvani "ekonomski mudraci." To vladino savetodavno stručno telo za ovu godinu prognozira rast BDP od samo 1,8 odsto. U slučaju obustave snabdevanja energentima iz Rusije, Nemačkoj, kažu, preti čak i pad u recesiju.

Prošle godine je privreda posle pada 2020. zbog pandemije, ponovo uspela da uhvati korak i rast je bio 2,9 odsto. Ipak, i taj je rast bio manji nego što se očekivalo, a razlog su uska grla u snabdevanju i nedostatak materijala koji su najviše pogađali industriju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

14 h

Podeli: