Vesti -

Istočni blok EU odneo pobedu

Evropska unija produžila je do 15. septembra ograničenja uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine u niz evropskih zemalja.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: shutterstock, symbiot
Foto: shutterstock, symbiot

"Slobodan promet navedenih proizvoda dozvoljen je samo u zemljama članicama EU, s izuzetkom Bugarske, Mađarske, Poljske, Rumunije i Slovačke", navedeno je u odluci koja stupila na snagu.

Reč je o pšenici, kukuruzu, semenu repice i suncokreta.

Krajem marta premijeri nekoliko zemalja Evropske unije obratili su se šefici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen s molbom da reaguje na krizu izazvanu prekomernom količinom ukrajinskog žita na njihovom tržištu.

U pismu premijera Poljske, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Slovačke navedeno je da su "problemi izazvani znatnim povećanjem isporuka ukrajinskih proizvoda na tržište zemalja-članica EU, posebno onih koje se graniče s njom", doveli do ogromnog rasta uvoza žita, jaja, živine, šećera, raznih vrsta voća i drugih proizvoda.

Evropska komisija je saopštila da je preduzela mere za uvoz određenih vrsta žita iz Ukrajine, koje su usmerene na otklanjanje logističkih prepreka u vezi s tim proizvodima u Mađarskoj, Bugarskoj, Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj.

Mere su stupile na snagu 2. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.