Vesti -

"Inflacija u Evrozoni i dalje previsoka"

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard istakla je na današnjem zasedanju Evropskog parlamenta da je inflacija u evrozoni i dalje previsoka.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa/JIM LO SCALZO
Foto: Epa/JIM LO SCALZO

Kristin Lagard je, na komitetu Evropskog parlamenta za ekonomska i monetarna pitanja, kazala da je godišnja inflacija u Evrozoni u februaru pala na 8,5 odsto, zahvaljujući oštrom padu cena energenata.

Ona je upozorila da se ECB suočava sa "povišenim nivoom neizvesnosti", pa će zauzeti "pristup zavisan od podataka" pri određivanju kamatnih stopa, preneo je britanski Gardijan.

ECB je podigla referentne kamatne stope za pola procentnog poena na zasedanju prošlog četvrtka.

Lagardova se dotakla i slučaja banke Kredi Svis, rekavši poslanicima da pozdravlja brzu akciju i odluku koju su donele švajcarske vlasti. Kako smatra, akcija švajcarske centralne banke bila je instrument za uspostavljanje normalizacije tržišnih uslova i obezbeđivanju finansijske stabilnosti.

Lagardova je dodala da ECB pažljivo prati razvoj tržišta i da je "spremna da odgovori po potrebi“, kako bi zaštitila stabilnost cena i finansijsku stabilnost u Evrozoni.

Bankarski sektor Evrozone je otporan, sa jakim pozicijama kapitala i likvidnosti.

Instrumenti monetarne politike ECB-a su u potpunosti opremljeni za pružanje podrške likvidnosti finansijskom sistemu Evrozone ako je potrebno i za očuvanje stabilnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.