Ikea najavila prodaju fabrika i smanjenje radne snage u Rusiji

Švedska kompanija IKEA saopštila je danas da će prodati fabrike, zatvoriti kancelarije i smanjiti radnu snagu od skoro 15.000 ljudi u Rusiji.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 15.06.2022.

15:13

Ikea najavila prodaju fabrika i smanjenje radne snage u Rusiji
Foto: EPA-EFE/DAVID CHANG

To je najnoviji potez najvećeg svetskog brenda nameštaja nakon obustave poslovanja u Rusiji posle napada Moskve na Ukrajinu.

"Nažalost, okolnosti se nisu popravile, a razorni rat se nastavlja. Preduzeća i lanci snabdevanja širom sveta trpe veliki uticaj i ne vidimo da je moguće nastaviti sa radom u skorije vreme", navodi se u saopštenju Ingka grupa, koja je vlasnik svih IKEA prodavnica u Rusiji, prenosi Rojters.

Ingka, koja je takođe jedan od najvećih svetskih vlasnika tržnih centara, ipak ostavlja otvorenim svojih 14 tržnih centara u Rusiji, pod nazivom „MEGA“.

Švedski prodavac nameštaja je jedna od preko 1.000 zapadnih kompanija koje su smanjile operacije u Rusiji otkako je Moskva poslala trupe u Ukrajinu 24. februara.

IKEA je u martu privremeno zatvorila prodavnice i obustavila snabdevanje u Rusiji, ali je nastavila da plaća zaposlene i to će činiti do kraja avgusta.

Vlasnik brenda Inter IKEA, koji je takođe zadužen za snabdevanje, rekao je da će početi da traži nove vlasnike za svoje četiri fabrike i da će otpuštati osoblje, ali nije izneo više detalja. U Rusiji Ima skoro 15.000 zaposlenih.

IKEA je otvorila svoju prvu prodavnicu u Rusiji 2000. godine, gde sada ima 17 prodavnica i 14 trgovačkih centara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: