Habek: "Vreme ističe"

Države Evropske unije još mogu da se dogovore o uvođenju embarga na rusku naftu uprkos protivljenju Mađarske, izjavio je nemački ministar privrede Robert Habek.

Svet

Izvor: DPA

Petak, 27.05.2022.

13:52

Habek:
Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Međutim, vreme za dogovor je, dodao je Habek, ograničeno, prenosi DPA.

"Sledeće nedelje je samit EU i tada će ili biti postignut dogovor, ili će morati da se razmišlja o drugim merama, za sankcije Rusiji", rekao je nemački ministar u četvrtak.

Habek je rekao da razume to što neke zemlje EU imaju rezerve prema embargu na rusku naftu.

"Države su u različitim situacijama kad je reč o snabdevanju, i to treba prihvatiti", rekao je na marginama sastanka ministara za klimu i ekologiju G7 u Berlinu.

Što se Nemačke tiče, rekao je Habek, više puta je ukazivao da pre donošenja odluke treba obaviti i pripreme.

"Ali naravno da je i veoma važno da Evropa ostane jedinstvena i zajedno. Zato sve države moraju da se potrude da smanje zavisnost od nafte", rekao je Habek, dodajući: "To važi i za Mađarsku".

Evropska komisija je početkom marta predložila da se, zbog rata u Ukrajini, za šest meseci okonča uvoz ruske sirove nafte, a za osam meseci uvoz naftnih derivata. Dogovoreno je da za Mađarsku i Slovačku taj rok bude 20 meseci duži. Ipak, Mađarska je još protiv sankcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: