Vesti -

Godišnjica ekonomskog samopovređivanja: Bregzit košta Britance 100 milijardi funti godišnje

Bregzit košta Veliku Britaniju 100 milijardi funti godišnje (oko 124 milijarde dolara) zbog izgubljene proizvodnje, navode stručnjaci.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/donfiore1
Ilustracija: Depositphotos/donfiore1

Eksperti procenjuju da bi britanski BDP bio četiri odsto veći da je VB ostala u EU.

Efekti Bregzita obuhvataju sve, od poslovnih investicija do sposobnosti kompanija da zaposle radnike, objavio je Blumberg povodom sutrašnje treće godišnjice razlaza VB i EU. Kako je navedeno, poslovna ulaganja su slabija, a manjak radne snage sve akutniji problem.

Ekonomisti Ana Andrade i Dan Hanson smatraju da je privreda četiri odsto manja nego što bi mogla biti, s tim da poslovne investicije značajno zaostaju i da se manjak radnika u EU povećava.

"Da li je Velika Britanija izvršila čin ekonomskog samopovređivanja kada je glasala za izlazak iz EU 2016? Dosadašnji dokazi i dalje sugerišu da jeste", naveli su Andrade i Hanson.

Takođe, dodaju da je glavni zaključak da je prekid sa jedinstvenog tržišta možda uticao na britansku ekonomiju brže od očekivanog.

Kako je navedeno, podaci demantuju tvrdnje premijera Rišija Sunaka da je Bregzit "ogromna prilika" za Veliku Britaniju koja počinje da se ostvaruje, jer prekidanje veza sa EU omogućava Britaniji da stvori slobodne luke kako bi podstakla trgovinu i reformisala pravila finansijskih usluga u korist banaka u londonskom Sitiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.