Vesti -

Gejtsova firma bi da gradi male nuklearke, evo i gde

Mali modularni reaktori su nuklearni reaktori kapaciteta do 300 MW, što je otprilike trećina kapaciteta klasičnog nuklearnog reaktora.

Izvor: Točka na i
Podeli
Foto: EPA-EFE/ ANDY RAIN
Foto: EPA-EFE/ ANDY RAIN

Kompanije TerraPower, koju je osnovao suosnivač Majkrosofta Bil Gejts, i Rols-Rojs iskazale su interes za izgradnju malih modularnih reaktora (SMR – small modular reactors) u Severnom Velsu.

Mali modularni reaktori su nuklearni reaktori kapaciteta do 300 MW, što je otprilike trećina kapaciteta klasičnog nuklearnog reaktora. Temelje se na modularnoj tehnologiji koja omogućuje serijsku proizvodnju i brzu izgradnju, piše Točka na i.

Zagovornici ove tehnologije tvrde da je verovatnoća pregrevanja jezgra malih nuklearnih reaktora znatno manja u poređenja s klasičnim reaktorima, između ostaloga zbog toga što njihove mala jezgra proizvode mnogo manje toplote od jezgra klasičnih reaktora. Inovativne tehnologije takođe mogu da smanje druge inženjerske rizike, poput kvara pumpi rashladne tečnosti.

Razvojna kompanija Cwmni Egino, koju je osnovala velška vlada, nedavno je dovršila prvu fazu studije održivosti na mestu ugašene nuklearne elektrane u Travsfajnidu. Na toj lokaciji plan je da grade male modularne reaktore koji bi ukupno generisali do 1 GW električne energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.