G7: Sprečićemo Rusiju

Ministri spoljnih poslova Grupe sedam (G7) industrijski najrazvijenijih zemalja obavezali su se da će sprečiti Rusiju da izbegava ekonomske sankcije.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.04.2023.

08:48

G7: Sprečićemo Rusiju
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Takođe su se obavezali da će zaustaviti dostavljanje oružja Moskvi preko trećih zemalja.

Tokom drugog dana trodnevnog sastanka u Karuizavi, u centralnom Japanu, šef japanske diplomatije Jošimasa Hajaši naglasio je značaj jačanja saradnje G7 sa globalnim Jugom u suprotstavljanju Rusiji, saopštila je japanska vlada.

Pored ruskog rata u Ukrajini, koji dominira ministarskim sastankom G7, jedna od važnih tema je jačanje saradnje sa zemljama u razvoju globalnog Juga i situacija u Indopacifičkom regionu u trenutku dok Kina pojačavaja svoj uticaj na tom području, rekli su japanski zvaničnici, a prenosi Kjodo.

Agencija navodi da je japanski ministar spoljnih poslova izrazio nadu da će trodnevni sastanak u Karuizavi iznedriti snažnu poruku o značaju očuvanja međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima.

"Međunarodna zajednica je na prekretnici, snažno ćemo odbaciti bilo kakve jednostrane pokušaje da se status kvo promeni silom, i ruski napad na Ukrajinu, kao i njenu pretnju upotrebom nuklearnog oružja", rekao je Hajaši na sastanku G7, koji je delom bio otvoren za medije.

Pročitajte više:

Konačno našli zamenu: Zbogom švedskom gigantu FOTO

SAD nastavljaju da preduzimaju akcije protiv Rusije: Sankcije za još 120 kompanija

Ne haju za sankcije: Firma prodala Rusima zabranjenu robu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: