Evropska kompanija gradi vetropark u Njujorku

Američki zvaničnici su dali odobrenje norveškom Ekvinoru da započne izgradnju velikog vetroparka kod obala Njujorka.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 23.02.2024.

08:14

Evropska kompanija gradi vetropark u Njujorku
Ilustracija: Shutterstock/WINDCOLORS

Plan, koji je odobrio američki Biro za upravljanje energijom okeana, uključuje izgradnju i rukovođenje dvema velikim vetroelektranama pod nazivom Empajer vind 1 i 2, koje će, kada budu izgrađene, moći da napajaju više od 700.000 domova godišnje, preneo je Rojters.

Ekvinor je saopštio da bi izgradnja "Empajer vinda" trebalo da počne kasnije ove godine, dok bi vetrolektrane mogle da isporučuju struju građanima Njujorka do 2026.

Međutim, norveška kompanija najpre mora da obezbedi ugovor za snabdevanje električnom energijom od države Njujork, što se očekuje u narednim nedeljama.

Ekvinor je tražio i nove uslove ugovora zbog rastućih troškova izgradnje, viših kamatnih stopa i zastoja u lancu snabdevanja.

Očekuje se da će vetroelektrane na moru igrati ključnu ulogu, kada je reč o ispunjavanju ciljeva Sjedinjenih Američkih Država u vezi sa dekarbonizacijom proizvodnje električne energije i borbom protiv klimatskih promena, navodi britanski medij.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Opet oštro "ne" Ukrajini

Mađarska vlada će uvesti nova ograničenja na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, saopštio je danas ministar poljoprivrede Ištvan Nađ.

13:36

12.4.2024.

12 h

Podeli: