Vesti -

EU dobija novu članicu?

Većina Britanaca podržava ponovno pridruživanje jedinstvenom tržištu Evropske unije, pokazuje istraživanje agencije JuGov koje je danas objavljeno.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: shutterstock, rarrarorro
Foto: shutterstock, rarrarorro

Kako se navodi, 57 odsto Britanaca bi sada podržalo pridruživanje jedinstvenom tržištu, i pored toga što bi to podrazumevalo slobodno kretanje ljudi koje je dovelo do preseljenja miliona porodica i radnika u Veliku Britaniju, dok je zemlja bila članica EU, prenosi Rojters.

Među ispitanicima koji su glasali za izlazak iz Unije i koji bi na izborima podržali Laburističku partiju, 53 odsto podržava ponovni pristup jedinstvenom tržištu.

Kada je reč o onima koji su glasali za Bregzit i nameravaju da glasaju za vladajuće konzervativce, samo 29 odsto bi podržalo povratak na jedinstveno tržište, dok je 54 odsto njih protiv.

Laburisti, koji su na putu da pobede na sledećim izborima, obećali su da će poboljšati trgovinske odnose sa Evropskom unijom, ali je lider stranke Kir Starmer rekao da ne želi povratak na jedinstveno tržište.

Istraživanje je pokazalo da 72 odsto Britanaca želi da London ima bliže odnose sa Briselom.

Obuzdavanje imigracije bio je ključni razlog zbog kojeg su Britanci glasali za izlazak iz Evropske unije 2016. godine, a rezultati istraživanja JuGova objavljeni su manje od nedelju dana nakon što su objavljeni zvanični podaci koji su pokazali da je godišnja neto migracija u Ujedinjeno Kraljevstvo prošle godine oborila sve rekorde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.