Svet

Utorak, 17.10.2023.

13:11

Dosta je bilo – tužba zbog dugih redova

Italija će pokrenuti pravni postupak protiv Austrije zbog ograničenja kretanja kamiona preko ključnog prevoja Brener na putu kroz Alpe.

Izvor: Index

Dosta je bilo – tužba zbog dugih redova
Ilustracija: Shutterstock/corgarashu

To je najavila vlada premijerke Đorđe Meloni.

Italija je podnela tužbu protiv Austrije pred Evropskim sudom pravde (ECJ). Austrijska ograničenja naišla su na kritike i u drugim zemljama, uključujući Nemačku, napominje agencija DPA.

Prema italijanskom ministru saobraćaja Mateu Salviniju, Italija je prvi put podnela tužbu protiv druge članice EU. Austrijska ograničenja svode se na "zabranu tranzita" preko Brenera, izjavio je Salvini u ponedeljak, prenosi Indeks.

I Nemačka preti tužbom

Dugi redovi na ključnoj ruti kroz Alpe izazvali su probleme i u prometu između Bavarske i Tirola pa je i Minhen preti tužbom.

Austrijska ministarka saobraćaja Leonora Gevesler ponovo je u ponedeljak stala u odbranu "vanrednih mera" u Tirolu pozivajući na razgovore o predloženim rezervacijama za tranzit kamiona preko prevoja.

"O tome bi trebalo razgovarati, a ne pretiti pravnim postupcima iz nedelje u nedelju", izjavila je ministarka Gevesler za austrijsku novinsku agenciju APA.

Čelnik austrijskog Tirola Anton Matle istrajao je u ograničenju kamionskog saobraćaja poručivši da "Italija neće uspeti s maksimalističkim zahtevom za ukidanje svih zabrana u Tirolu".

Tranzit kamiona preko Brenera porastao je s 1,1 milion u 2000. na 2,5 miliona u 2022. uz odgovarajuće pojačano opterećenje za okolinu i društvo. Preko prevoja prolazi 40 posto tereta na putu kroz Alpe, napominje DPA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

8 h

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

1 d

Podeli: