Svet

Utorak, 28.11.2023.

14:58

Do sada neviđeno: Berza odvraća akcionare od prodaja

Pekinška berza de facto je implementirala novu politiku.

Izvor: Poslovni dnevnik

Do sada neviđeno: Berza odvraća akcionare od prodaja
Ilustracija: Shutterstock/testing

Naime, ona sprečava glavne akcionare kompanija uvrštenih na tu berzu da prodaju deonice zbog straha da bi snažnije prodaje mogle da uspore dugo željeni rast, saznaje Rojters.

Berza, pokrenuta pre dve godine, osnovana je kako bi se olakšalo finansiranje inovativnih malih firmi, nazvanih "mali džinovi", ali je propala zbog nedostatka interesa ulagača.

Tržišni referentni indeks 50 porastao je 46 posto ovog meseca zahvaljujući nedavnim merama vlasti. To uključuje smanjenje potrebnog iznosa sredstava koje investitor mora da ima na svom investicionom računu, poboljšanje mehanizama trgovanja i podsticanje zajedničkih fondova da učestvuju na tržištu.

"Glavni deoničar" je onaj s udelom od 5 posto ili više te mora da podnese javnu prijavu relevantnoj berzi pre prodaje akcija, u skladu s pravilima za kineske berze. Pekinška berza odbacuje te podneske, rekli su anonimni izvori Rojtersu. Koliko će ta mera ostati na snazi nije poznato.

Pekinška berza i Kineska regulatorna komisija za vrednosne papire nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar. U ponedeljak je ta berza izjavila da pomno prati trgovanje kako bi osigurala normalno funkcionisanje tržišta.

Takozvano "vođenje kroz prozor", u kojem se uputstva daju usmeno bez pisanih dokumenata, ima za cilj da zaštiti navalu deoničara na prodaju, rekli su izvori. Bez tih smernica skok cene akcije mogao bi da podstakne institucionalne deoničare da smanje svoje udele što bi moglo ponovno da sruši indeks, prenosi Rojters.

Na berzi u Pekingu trenutno se kotiraju 232 firme s ukupnom tržišnom kapitalizacijom od 366 milijardi juana (50 milijardi dolara), prenosi Poslovni dnevnik.

Poređenja radi, na berzi u Šangaju uvršteno je 2.256 firmi ukupne vrijednosti 47 triliona juana, dok gotovo 3.000 firmi kotiranih u Šenženu ima ukupnu tržišnu kapitalizaciju od 31,9 triliona juana. Šangajski kompozitni indeks porastao je 0,4 posto ovog meseca, dok je Šenženov kompozitni indeks izgubio na vrednosti 0,8 posto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: